Diskuse:Debrecín

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jsem proti přesunu na název Debrecín. Dle Wikipedie:Název článku má mít článek český název v případě, že je poměrně zažitý, což Debrecín není. Jelikož i mnoho českých průvodců a autoatlasů uvádí název Debrecen. (Například MAĎARSKO - průvodce olympia apod). Navíc všechny články o Maďarských městech na cs wiki mají svůj skutečný název, vyjma Budapešti, což je jako hlavní město pochopitelné. Další pravdou je, že u některých měst ani nejde název přeložit, nebo by vznikl, pro česky mluvícího člověka, značně nesrozumitelný název.--Márton CZ-HU 21. 5. 2009, 13:30 (UTC)

Debrecín je v češtině zažitější tvar - viz např. i debrecínská pečeně apod. Debrecen není jako název v češtině do té míry používaný jako Debrecín. --Zet 21. 5. 2009, 13:32 (UTC)
p.s.:Však já netrvám na přejmenování všech, jen těch kde je zažité české exonymum. Z důvodů přehlednosti. --Zet 21. 5. 2009, 13:38 (UTC)
Podle jídel nelze posuzovat, jak je název města zažitý. To je stejné jako Cigán a Rom a cigánská pečeně. A ted k čemu to patří. Ano v češtině se objevují oba názvy, ale já bych vzhledem ke sjednocení uvedl současný Debrecen. Neboť bylo by značně divné, kdyby se 5 článku jmenovalo českým překladem a ostatní oficiálně. To se netýká hlavního města tam je to o něčem jiném... Například i významné stránky Maďarsko.cz uvádí Debrecen - [1], a to jsou oficiální stránky Maďarské turistiky v České republice, né jako stránky kdejaké cestovní kanceláře. Nebo tady Hungarytourism.cz - [2], další významné stránky. A stejně tak mnoho průvodců, map a učebnic zeměpisu uvádí název Debrecen. Nakonec e třeba říct, byť je toho málo společného, na en wiki to je taky tak.--Márton CZ-HU 21. 5. 2009, 13:53 (UTC) A nutno říci, že taky je takto pojmenovaná kategorie.--Márton CZ-HU 21. 5. 2009, 13:55 (UTC)

Sakra, pánové. Nechcete dělat něco užitečnějšího než se pořád přetahovat o názvy článků? Takových hádek už tady bylo a nikdy to nebylo vyřešeno ke všeobecné spokojenosti všech. Vždyť je to úplně jedno, všechno řeší redirecty. Osobně sice preferuji originální název (samozřejmě až na opravdu zažité názvy typu Vídeň nebo Varšava), ale o to teď nejde. Spíš hodně mě štve, že někdo přesune článek o městu a v souvislosti s tím se přesune dalších X článků a opraví fůra linků tak, aby byl název jednotný. Pak zase někdo jiný přijde, a přesune článek o městu zpět, a zase se všechno musí opravit a všechno to jsou zcela zbytečné editace a zbytečná práce navíc. Doporučuji vám, radši dělejte něco užitečnějšího a pište články.

Alespoň podpis kdyby pro příště byl. Anonymní wikipedisté jso tabu.--Márton CZ-HU 21. 5. 2009, 13:54 (UTC)
Anonymní wikipedisté by neměli být tabu. :-) Nicméně to jsem taky psal já, podpis jsem ale dal až za P.S. --Harold 21. 5. 2009, 14:40 (UTC)
Sorry, moje chyba. Myslel sem, že ty dva oddělené odstavce spolu nesouvisí. Všechno OK.--Márton CZ-HU 21. 5. 2009, 15:28 (UTC)

P.S.: @Zet: A jak dokážete, že je zažité? Někdo odkáže na Google, jiný to zpochybní. V jednom případě se dělaly i průzkumy dostupné tištěné encyklopedické literatury, a zase to bylo zpochybněno. Prostě každý má na to jiný názor. --Harold 21. 5. 2009, 13:46 (UTC)

Snadno. příslušné doporučení relativní četnost výskytu obou variant ani slovem nezmiňuje - stačí aby existoval zažitý český název, který má v tom případě přednost. Zažitý bych v daném kontextu vyložil jako 'obecněji používaný a v běžném styku bez problémů srozumitelný' -další podmínky tento test, dle mého názoru, nemá. Tvrzení Mártona CZ-HU že české exonymum Debrecen není zažité, protože některé české prameny používají i původní název v maďarštině, považuji za desinterpretaci pravidla.--Zet 21. 5. 2009, 13:55 (UTC)

Aby jsme se vyhnuli nesmyslně dlouhým debatám uděláme to jednoduše. Založil jsem hlasování. Hlasovat můžete 14 dní. Pro jaký název bude více wikipedistů, ten bude platný. Hlasovat můžete na Wikipedie diskuse:WikiProjekt Maďarsko --Orange.man 21. 5. 2009, 13:57 (UTC)

Oki.--Márton CZ-HU 21. 5. 2009, 14:03 (UTC)