Diskuse:Děti Země

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Toto je propagační článek dětí Země? To si psali sami? Žádné informace o blokování modernizace D1 atd... ekoteroiristé nic jiného

Poslední úpravy článku jsou téměř doslova zkopírované z webu organizace. Kromě toho nejsou psány příliš encyklopedickým stylem. Navrhuji návrat k předchozí verzi, ale rád bych předtím slyšel i jiná vyjádření. --Postrach 06:01, 2. 9. 2005 (UTC)

Úplně poslední úpravu jsem dělal já, týkaly se především formátu článku. Předešlé dvě úpravy jsou Martinovy. --Adam Hauner 06:17, 2. 9. 2005 (UTC)
Omlouvám se za nepřesnou formulaci. Měl jsem samozřejmě na mysli úpravy wikipedisty Martina Marka a návrat k verzi před nimi, pořípadně důkladné přepracování toho, co je tam teď. Autorovi úprav jsem dal zprávu na diskusní stranu.--Postrach 06:24, 2. 9. 2005 (UTC)

Úpravy které jsem provedl si myslím jsou lepší než předchozí verze, kde byli z části vytrhané a nepřesné údaje. Pokud tam původní autor uvedl předsedy Dětí Země s nepřesnými a neůplnými údaji nedalo mi to neopravit. Navíc přesné informace o předsedech Dětí Země se na i-netu nevyskytují. Jako člen Rady Dětí Země jsem si dovolil i obsáhlejší změny. Souhlasím, že úprava Součastnost není nejlepší a k encyklopedické má daleko, na ostatních, třeba historii, si trvám, nevidím v nich zásadní rozpor s encyklopedickými informacemi. --Martin Marek 09:53, 2. 9. 2005 (UTC) Až budu mít čas, opravím.--Martin Marek 09:55, 2. 9. 2005 (UTC)

Článek spíš připomíná propagační materiál Dětí Zěmě. Skoro to vypadá jako by jej psali sympatizanti či funkcionáři této organizace. Žádné pojednání o blokádách, které porušují práva jiných osob, kritice združení a jeho praktik atd. Tenhle článek nevnímám jako nestranný, protože jde jen o propagační materiál radikálně ekologické skupiny. --KláraK 11:37, 22. 6. 2007 (UTC)

Které blokády a jaké porušování zákonů máte na mysli? Proheldáním internetu jsem našel jen stadardní metody jako je účast ve spravních řízeních, petice, případně řešení sporů právní cestou. Co z toho je podle Vás "terorismus"? A co porušováním zákonu: To že jsou Vám Děti Země nesympatické respektuji. A to Vás ještě neopravňuje nazývat někoho radikálem nebo teroristou --Mis69 11:49, 22. 6. 2007 (UTC)
Tak as neumíte vyhledávat informace. Jen pro ilustraci: Blokáda drubežárny na Domažlicku, případ Sadské, podíl na někdejších blokádách Temelína..... Skutečnost, že ministertvo vnitra označilo organizaci za extremistickou (byť byly později vyškrtnuti)... --KláraK 11:59, 22. 6. 2007 (UTC)
Možná jsem nezadal správna slova :-) Můžeme to doplnit--Mis69 12:16, 22. 6. 2007 (UTC)
Nechci se zde příliš dohadovat, ale mám dojem, že pokud někdo tvrdí tohle: "Tenhle článek nevnímám jako nestranný, protože jde jen o propagační materiál radikálně ekologické skupiny." a uvede to jako důvod pro umístění šablony "o neutralitě článku" tak je prostě vedle. Očekávám konkrétní zdůvodnění a ne pouze Váš názor. Neberte si to osobně, ale nejsme v hospodě snažíme se vytvářet encyklopedii. S uvedením odkazů, které o této organizaci hovoří negativně nemám žádný problém - ostatně propracovanější encyklopedie (např. anglická) mají obvykle u podobných hesel desítky odkazů. Vámi uvedený závěr, že se jedná o extremistickou organizaci protože byla neoprávněně! zařazena na seznam MV a právě z důvodu neoprávněnosti vyřazena je logicky chybný. Pokud to tvrdíte dohledejte si prosím více informací o tomto tématu. V té době byla označena celá řada NGO jako extrémistická a později po protestech oněch organizací (i jednom soudu) pro neoprávněné zařazení z onoho seznamu zase vyřazena. Souviselo to s hysterií některých složek státu kolem zasedání MMF v Praze.
Co se týče používání "blokád" je třeba uvést, že to je standardní metoda tzv. "přímých akcí" které mají za cíl na nějaký problém mediálně upozornit a všechny zásadně nenásilně na hraně občanské neposlušnosti - přestupku nikoli trestného činu. Přímé akce zhruba od 70 let začaly používat zahraniční ekologické NGO, ale nejen ony, a následně se z toho stal jeden z nástrojů tzv. "Watch-dogových" NGO (u nás třeba Greenpeace, Hnutí Duha, Nesehnutí, Děti Země, Svoboda zvířat aj. To ale neznamená, že je lze označit za radikální/extrémistické. Označení za radikální bych chápal např. u organizace Earth Frist, která unáší zvířata z laboratoří a ničí vybavení laboratoří kde se provádějí pokusy na zvířatech. Navíc metodu přímých akcí nevyužívají jen ekologické či jiné neziskové organizace, ale také různá zájmová sdružení, odboráři, zemědělci (blokáda traktory) a uskupení. Např. v Plzni také sdružení občanů vedených nynějším plzeňským politikem, kteří pod jeho vedením nenásilně blokovali jednu z nejvytíženějších plzeňských komunikací, aby upozornily na průtahy při výstavbě dálničního obchvatu Plzně. Přesto bych proto onoho politika nenazýval radikálem či extrémistou :-) Odstraňuji tedy šablonu z článku. Odkazy, prosím doplňte do samotného článku.--Martin Marek 18:23, 25. 6. 2007 (UTC)

Nalezl jsem http://blisty.cz/files/isarc/9909/19990903f.html, http://www.detizeme.cz/polabi/sadska-mf.html a zajímavé je, když si přečtu zmínky o spolupráci s anarchisty v článku s příznačným jménem Ekoterorismus v České republice (na druhou stanu Miroslav Mareš je obvykle zajímavý jako ukázka názoru, nikoliv autoritativní zdroj o povaze čehokoliv). --Dezidor 14:17, 22. 6. 2007 (UTC)