Diskuse:Dějiny lidstva

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Doporučuji přejmenovat na Dějiny lidstva – protože to je o lidech, o světě zas až tak ne – a ty první tři refy vyházet (pokud se nehodí ještě na něco jiného), dokládají, že v angličtině se tomu říká History of the World, což pro nás není relevantní. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 6. 9. 2009, 12:05 (UTC)


Autor by měl zkontrolovat pravopis a skloňování. např. VyřešenoVyřešenoMayská civilizace vznikla ve předkolumbovské Střední Americe. Žili převážně na poloostrově Yucatán, ale také v dnešní Honduras, Belize a Guatemaly. Měli plně vyvinutý systém písma. Byli také velmi úspěšní v oblasti umění a architektury a měli velmi pokročilý systém matematiky a astronomie. nevím co jsi mám myslet.

Nebo VyřešenoVyřešenoTehdy byla napsána Deklarace práv člověka a občana, Ale byl také teror, největší tyrani byli: Král Ludvík XVI. a císař, Napoleon Bonaparte, který dobyl a změnil během Napoleonských válek většinu Evropy.

VyřešenoVyřešenoPoslední stopy nevolnictví byly zrušeny v roce 1848 v Rakousku-Uhersku a v Rusku v roce 1861. jak mohli být zrušeny stopy nevolnictví?

VyřešenoVyřešenoV zoufalství války proběhlo Ruská revoluce, která slibovala lidem "mír, chléb a půdu". ???

Jejich vliv se vztahoval z velké většiny na pobřeží, ve vnitrozemí byl vliv nízký, až v průběhu 19. století byly založeny větší kolonie čeština používá nízký vliv?

VyřešenoVyřešenoLidé začali déle žít díky lepším zdravotním podmínkám.[68] Vznikala nová odvětví dopravy, ale ty takké napomáhaly problémům s životním prostředím problémy se životním prostředím snad vznikly?

Další připomínka..na území dnešního USA byly lány polí? Ačkoliv velká část Země byla pokryta ledem, stále existovaly lány úrodných polí, nejvíce jich bylo na půdě dnešních Spojených států. Skupiny homo sapiens lidé docestovali do této oblasti z Asie. To je pro mě novinka, ale třeba se mýlím. to je pro začátek vše.--Mirek256 6. 9. 2009, 12:17 (UTC)

Takže k tomu nevolnictví, stopy jako že už nevolnictví nebylo nad většinou území ale v některých osadách apod. se ještě objevovalo k tomu docestování z Asie to je pravda, tehdy ještě moře mezi amerikou a ruskem nebylo, takže mohli bez problémů přejít a ani to nebylo daleko, ten průliv nebo co to mezi tím je je jen asi 80 km široký ale zkusím to poopravovat s tou češtinou (hlavně ten slovosled apod.) jsem věděl, že bude problém. --El Barto 6. 9. 2009, 12:36 (UTC)

Zrak mi padl na:
VyřešenoVyřešeno Asi nejdůležitějším důvodem, proč válka začala, bylo zavraždění následníka trůnu Rakouska-Uherska: arcivévody Františka Ferdinanda d’Este skupinou mladých Srbů v Sarajevu – zavraždění Franze Ferdinanda bylo spíše záminkou k rozpoutání války, ani ne tak důvodem, Evropa kráčela vstříc válce již delší čas, viz příčiny první světové války. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 6. 9. 2009, 22:34 (UTC)

Pár poznámek[editovat zdroj]

No, rozhodně je dobře, že někdo napsal shrnující článek o historii lidstva. Když sis to teda přál, napíšu jenom základní nedostatky:

  • Překlad - nevadí, pokud takhle přeložíš i další články, musíš si ale potom dát tu práci, že po překladu ze Simple English wikipedie rozvineš trochu víc věty. Takhle, promiň, že to říkám, to někdy připomíná referát ze základní školy. (jednoduchá angličtina má zhruba rozsah 2000 základních slovíček, aby tomu lidé lépe rozuměli; přitom ale je nutné vědět, že průměrný student už je schopen přečíst složitější články, než na Simple Wiki po několika měsících, takže se nebát překládat z normální anglické ;-), když text z jednoduché nestačí; taky je fajn se kouknout, jak je na tom jiná jazyková verze - viz statistiky: simple english má jediného správce a pouze 3000 uživatelů, to znamená, že šance, že někdo najde chybu v článku je menší, protože není tolik lidí, kteří by jí kontrolovali; ani to, že článek je GA, nemusí být zárukou kvality článku; zároveň to ale nemusí znamenat, že články z některé wiki jsou nutně špatné, jenom člověk musí být více při překladu opatrný)
  • Fakta - celkem problém, protože (nevím, zda jsi to upravoval ty, nebo už to takhle napsal autor článku na simple wikipedii) je zde neuvěřitelné množství zobecnění, faktických nepřesností... prostě zavádějících tvrzení. Vyjmenovat je by při kratším přehledu na diskusi nešlo (jenom pro příklad: Po Sumeru, existovaly na půdě Mezopotámie i další dvě velké civilizace, které se rozvinuly kolem řek: Babyloňané, jejich nejslavnější vládce se jmenoval Chammurapi (proslavil ho Chammurapiho zákoník) a poté Asyřané. - ve skutečnosti Asyřané vybudovali svou první říši před Babylóňany, přestože poté se jim podařilo vybudovat další říše), doporučoval bych postupně projet normální anglickou wiki nebo se podívat do nějaké literatury zabývající se různými obdobými... nebo alespoň pro začátek do učebnice. Jsi myslím na gymnáziu, tak by to snad nemusel být takový problém ;-) i když učebnice se moc jako zdroj na wiki použít nedá...
  • Enormní množství typografických chyb - jsou zde vidět ještě zbytky z angličtiny, třeba mnoho slov má zbyečně velká písmena (například: Nové Výjezdy a Souvislosti; zde také bude chtít použít volnější překlad, protože nadpis nedává smysl); ve spoustě vět jsou slova použita dvakrát nebo chybí takže výraz nedává smysl, +skloňování, +přívlastek podmětu z přívlastkem atd. atd. atd.
  • Reference - je jich sice více, než v průměrném článku na cs.wiki, ale chtělo by jich ještě mnohem víc. Spousta z nich taky tvrzení u kterého ref je, nepodporuje - například ref cca 47 - Inkové měli nejmocnější americkou předkolumbovskou říši. Jenže na webové stránce, na kterou ref odkazuje, je napsáno, že Inkové ovládali největší území ze všech národů jihoamerického kontinentu. To je dost velký rozdíl. Bojím se, že bude potřeba (pokud jsi skutečně sám tyto refy do článku nedával a jsou z překladu) jeden ref po druhém znovu projet a zjistit, jestli sedí s tím, co je napsáno v textu.

Podívej, jinak bych byl mírnější, ale Dějiny lidstva, co se týče významnosti a pravděpodobné návštěvnosti, bude jeden z nejvýznamnějších článků na české wikipedii a pokud zároveň k tomu ho chceš mít mezi nejlepšími články, tak to bude chtít enormní množství úsilí. Až budu mít čas, rád ti s tím pomůžu ale počítej s tím, že práce na takovémhle článku ti zabere měsíce. Znovu se omlouvám, že to beru takhle přísně, ale u tohohle článku je to hold potřeba. Snad sem ti moc nezkazil náladu, zatim ahoj a držim palce, ať se tam ten článek jednou dostane ;-) --Mozzan 8. 9. 2009, 14:43 (UTC)

Literatura[editovat zdroj]

Literatura je na tokový článek nezvykle strohá a bohužel jen anglická, co takový Josef Šusta a jeho Dějiny lidstva? --Elm 29. 7. 2010, 09:47 (UTC)

V první řadě je nutné celý článek kompletně přepracovat. Já jsem se v posledních dnech pokusil zhruba třetinu textu opravit a upravit alespoň tak, aby jednak byl skutečně česky a dával smysl, jednak měl určitou návaznost a výpovědní hodnotu a samozřejmě byl věcně správně. Přesto jsem si vědom toho, že i nový text by bylo možné v mnoha ohledech vylepšit. Co se týče seznamu použité literatury (ale i mnohých referencí), původní autor českého textu bohužel všechno jen zkopíroval z článku v „simple English“. Pochopitelně máte pravdu, že českou literaturu bude třeba přidat. Zdokonalení tohoto článku je běh na dlouhou trať, a proto věřím, že kolegové wikipedisté-historikové také přiloží ruku k dílu. --David Kozler 29. 7. 2010, 12:28 (UTC)