Diskuse:Dánsko

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 měsíci od uživatele Tompok76 v tématu „slovo "příliš" v následující větě

no když jsem změnu viděl, chtěl jsem vrátit, ale skutečně, alespoň na dánské wiki tuto vlajku skutečně mají (trochu ojediněle); asi to smysl mít bude, ovšem v tom případě je velice důležité vysvětlit, o co se jedná a co je to co pokládá každý za dánskou vlajku a co ona asi tedy není.... Vyzná se někdo? -jkb- 12:00, 1. 9. 2005 (UTC)

zajímací. jiné wikipedie to zatím nemají, na dánské wiki to bylo změněno někdy předpředevčírem, ovšm očividně ne anonymní IP adresou, ale někým přihlášeným. Tak já jsem se jim tam ozval a prosil o vysvětlení, snad se někdo ozve. -jkb- 12:11, 1. 9. 2005 (UTC)
Tuším, že tohle je tzv. state flag narozdíl od national flag (asi něco jako německá Bundesdienstflagge):
From a decree of 1630 it can be seen that the swallow-tailed flag was reserved for the navy, and in 1635 it was emphasised that merchantmen were not allowed to fly a swallow-tailed flag. In 1696 the proportions of the Dannebrog were determined, and they are largely unchanged today. It became customary for the State also to fly the swallow-tailed flag ashore.(viz [1] --Poko 12:19, 1. 9. 2005 (UTC)
Podle dánské Wikipedie je pro civilní účely užíván stutflaget (normální obdélníková). Použití splitflaget (tj. vlajka s rohama) je vyhrazeno dánskému státu, respektive Orlogsflaget (splitflaget provedený v tmavé červené) je vyhrazen dánskému námořnictvu.
Při procházení dánské a anglické Wikipedie jsem dnes nenarazil na článek, kde by bylo zpochybněno použití obdélníkové vlajky. Navrhuju vrátit zpět civilní obdélníkovou vlajku. --Zirland 12:23, 1. 9. 2005 (UTC)

Tak Dánové se ozvali a sice obratem, tvrdí, že mají celkem tři vlajky (no jednu z toho námořní, to má hodně států), viz Wikipedista diskuse:-jkb-, myslím sekce Danish flag či tak. Je tam i adresa jednoho jejich uživatele, který je ochoten se o tom dál bavit, takže do toho. -jkb- 12:42, 1. 9. 2005 (UTC)

Myslím, že se tím potvrzuje můj příspěvek výše. --Zirland 12:51, 1. 9. 2005 (UTC)
Ano, znát něco jako služební vlajku je hezké, ale dánská vlajka je ta normálně obdélníková, už jsem vrátil, vyřízeno doufám. -jkb- 12:59, 1. 9. 2005 (UTC)

Na vlajkách se střapatými konci si skandinávci potrpí: en:Image:Skandinavism.jpg. Jinak ta zubatá se nepoužívá ani při státních slavnostech. --slady 09:14, 2. 9. 2005 (UTC)

Alkoholismus v Dánsku?[editovat zdroj]

Před psaním českých stereotypů o jiných národech doporučuji nejdříve něco načíst, např. zprávu o alkoholu a zdraví v Evropě dle WHO, 2013: "Status Report on Alcohol and Health in 35 European Countries" -jh-

Smazal jsem, vracet prosím jen se zdrojem. --Jvs 16. 12. 2014, 16:37 (CET)Odpovědět

Kodaňská aglomerace - obyvatelstvo[editovat zdroj]

V úvodu článku se píše, že 6 z 10 obyvatel žije blízko Kodaně, v sekci obyvatelstvo je zas toto: "Téměř 1/3 obyvatel žije v aglomeraci hlavního města". Jak to tedy je? Děkuji.

Dánské království x Dánsko[editovat zdroj]

Článek se jmenuje Dánsko, pojednávat by měl jen o Dánsku, bez Grónska a Faerskcýh ostrovů. Už ale infobox je nazvaný Dánské království. Stejně jako infobox udává úřední jazyk grónštinu, ta je (asi, dle mě) jen v Grónsku. (Pokud je infobox o království, tak nejvyšší místo je v Grónsku a ne to, co je tam teď uvedeno.) V geografii se píše o národním parku v Grónsku, atd. Co s tím? Rád bych udělal kapitolu etymologie, v úvodu článku by měl být of. název, jako má třeba sousední Švédsko, ale jak a jaký je ten of. název jen té části a má se vše, co se týká Grónska a Faer. ostrovů smazat? --Pavouk (diskuse) 11. 6. 2020, 14:18 (CEST)Odpovědět

slovo "příliš" v následující větě[editovat zdroj]

Ahoj všem, co si myslíte o slovu "příliš" v následující větě (část Státní finance).

Dlouhodobé roční fiskální plány dánské vlády i nezávislé dánské hospodářské rady, které zohledňují pravděpodobný budoucí fiskální vývoj způsobený demografickým vývojem (např. pravděpodobné stárnutí populace způsobené výrazným prodloužením střední délky života), dělají z dlouhodobého hlediska dánskou fiskální politiku příliš udržitelnou.

Tom --Tompok76 (diskuse) 4. 2. 2024, 16:11 (CET)Odpovědět