Diskuse:Cyklojízda

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Mr.martin.prokop v tématu „Cyklojízdy nebo cyklojízdy?

Nejsem si jistý, zda mělo smysl zakládat kromě článku cyklojízda ještě článek critical mass. Zdá se mi, že obojí pojednává o tomtéž, jen jedno je český termín a druhý anglický.--Tchoř 14. 10. 2010, 09:17 (UTC)

Jsem proti spojování. Článek Cykljízda podle mě obsahuje hodně spekulací a nedoložených informací, které kdyby se smazaly, tak nevím co z něho zbude. Naopak Critical Mass je konkrétní akce s dlouhou historií doložitelná zdroji. Taky prakticky všechny ostatní wiki mají článek o CM, ne o cyklojízdě jako takové. --Ladin 2. 6. 2011, 06:20 (UTC)
Jaký je tedy rozdíl mezi critical mass a cyklojízdou? Zatím jsem stále přesvědčen, že je to zkrátka totéž. Cyklojízda je prostě český název pro Critical Mass. ([1], [2] a tak dále).
Co se týče spekulací a nedoložených informací - vylučovat to nechci. Ovšem článek jsem vytvořil podle informací z anglického článku critical mass, takže opět nechápu, jak případné přebrání něčeho nedoloženého souvisí s tím, zda zde mít dva články o tomtéž, nebo nemít.
Co se týče dalších wiki - neumím tolik jazyků, abych ověřil o čem ty články jsou, ale anglický je o cyklojízdách (a že jim říká anglickým názvem, to na věci nic nemění). Německý je o cyklojízdách (a že jim říká anglickým názvem, to na věci nic nemění). --Tchoř 2. 6. 2011, 07:41 (UTC)
Já bych chápal, kdyby třeba český byl jen o té sanfranciské cyklojízdě, pak by samostatný článek dával smysl. Ale tak tomu v tuto chvíli není. --Tchoř 2. 6. 2011, 07:48 (UTC)
Nevím jestli v angličtině jsou critical mass a cyklojízda synonyma, je to možné, ale vycházím z definice na naší a en wiki „Critical Mass je cyklojízda pořádaná typicky poslední pátek každého měsíce ve více než 300 městech po celém světě.“, což znamená, že to není každá cyklojízda, ale právě určitý typ cyklojízdy, která je pořádána v určitou dobu (pátek) s konkrétním záměrem („upoutat pozornost na to, jak nepřívětivé je prostředí města vůči cyklistům“), která vznikla na v Americe, i když už se nyní pořádá po celém světě. Můžu se mýlit, ale může to být vzdáleně něco jako Běh Terryho Foxe. --Ladin 2. 6. 2011, 08:45 (UTC)
Jsem pro, "critical mass" je obecný termín odpovídající cyklojízdě. To, že existuje doporučený termín (součást konceptu) konání neznamená, že si to může každý dělat po svém. enemy 1. 10. 2011, 17:17 (UTC)
Jsem zasadne proti slouceni. Critical Mass je cykisticke hnuti cyklojizd, ktere maji jisty format a kdejaka cyklojizda rozhodne neni Critical Mass. Critical Mass je podle meho nazoru predevsim mezinarodni hnuti vyznacujici se jistou organizacni strukturou. Vice argumentu je sepsano v teto praci: http://is.muni.cz/th/289669/fss_m/
Vice o Critical Mass se dozvite tady http://greenaction.cz/tag/critical-mass Mimochodem mnoho cyklojizd (bike rides) v anglofoneim svete take nejsou povazovany za Critical Mass. Problem je v tom, ze organizatori v mnoh zemich prevzali nazev "Critical Mass", ale trochu jine organizacni schema nez v anglofonnich zemich. Ucastnil jsem se jak Critical Mass v Londyne tak prazskych cyklojizd a povazuji je za odlisne kategorie.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 90.176.245.28 (diskuse)

Cyklojízdy v Brně[editovat zdroj]

Mám takové tušení, že v Brně byly první cyklojízdy ještě za hlubokého totáče, někdy na konce 70. či začátkem 80. let. --Jirka Dl (diskuse) 15. 2. 2014, 21:12 (UTC)

Zajímavé, kde nebo u koho by šlo o tom více zjistit? enemy (diskuse) 14. 3. 2014, 19:53 (UTC)

Cyklojízdy nebo cyklojízdy?[editovat zdroj]

Cyklojízda je název jméno konkrétní akce. Pravděpodobně by mělo být tedy psáno s velkým písmenem , protože obecné cyklojízda , cyklojízdy je i obecné "každou" jízdou na kole. Tedy bez té politické a společenské angažovanosti. Bez členské návaznosti na sdružení a spolky, které jsou za Cyklojízdou v Brně nebo Praze. Každá cyklojízda tak není Cyklojízdou a obráceně. Protože pokud hromadné výlety , tréningy a vyjížďky za památkami mají splněnu podmínku "...hromadná jízda převážně cyklistů ve skupině s desítkami až tisíci účastníky...", ale mají úplně jiný účel a nejedná se o agitační \ propagační činnost jak je psáno dále ...propagace cyklistiky ale i upozornění na špatné podmínky cyklistické dopravy... tak to vytváří zavádějící označení. Předpokládám ona propagace je stěžejním bodem a tak i pořadatel cyklojízdy by měl zdůraznit že oni pořádají Cyklojízdu a je to něco jiné než cyklojízda místní turistického klubu. Slangový výraz Critical mass je v tomto to dokáže víc odlišit, zatracená čeština... , --Mr.martin.prokop (diskuse) 5. 6. 2020, 12:49 (CEST)Odpovědět