Diskuse:Clam-Gallasův palác (Praha)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Clam-Gallasův x Clam-Gallasovský palác[editovat zdroj]

Rád bych se optal na důvod provedení změn u hesel vztahujících se ke Clam-Gallasovským palácům. V pražském případě je používáno nepřesně pojmenování Clam-Gallasův palác. Pokud by se název měl vztahovat k osobě stavebníka Jana Václava Gallase, jednalo by se o Gallasův palác. Rodina Clam-Gallas vlastnila dům až od poloviny 18. století, kdy Clamové spojily své jméno s vymřelými Gallasy. Proto by měl být palác správněji nazýván Clam-Gallasovským. --Jid 6. 1. 2010, 12:33 (UTC)

PRED UPRAVAMI JSEM SE DOTAZAL NA USTAVU JAZYKA NA AKADEMII VED CR. NAZOR NENI TOTOZNY S VASIM NAZOREM.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 83.208.67.101 (diskuse)

Čím zdůvodnili tento tvar? Moje argumentace totiž není jazyková (oba tvary jsou správně), ale historická. --Jid 6. 1. 2010, 18:55 (UTC)

Vidím, že jste zase vracel tvar Clam-Gallasův palác. Nemyslím ale, že jste pro to předložil argument. Tento text kopíruju i k diskuzi u hesla. --Jid 30. 1. 2010, 11:40 (UTC)
Zdá se mi, že každý z nás mluví o něčem jiném. Já nezpochybňuji pravopisnou korektnost výrazu Clam-Gallasův palác, kterou jistě potvrzuje i AV. Namítám, že budovu je obvyklé označovat buď podle stavebníka nebo podle rodiny, která ho vlastnila. Podle rodiny se jedná o Clam-Gallasovský palác, stavebníkem byl Jan Václav Gallas, v tomto případě by se jednalo pouze o Gallasův palác. Protože varianta s Clam-Gallasy je obecně rozšířená, používám variantu Clam-Gallasovský. PS: Ta změna názvu oddílu diskuze mi není zcela jasná ...--Jid 30. 1. 2010, 12:03 (UTC)

Text výše zkopírován z Wikipedista diskuse:Backstage.--Jid 30. 1. 2010, 11:41 (UTC)

Nevím jestli jste si to dobře při přesunu uvědomili, ale název objektu může být zažitý i vzhledem k historickému vývoji naprosto nesmyslný. Název článku by měl reflektovat tu zažitou podobu, tedy podobu se kterou se potenciální uživatel Wikipedie nejspíš setká, aby až se sem dostane objekt jednoduše našel. Jenom zmíním, že jsem hledal GPS na mapách.cz a na dotaz Clam-Gallasovský palác mi to nenašlo nic, což je vždy hodně špatné znamení. --marv1N 4. 6. 2010, 20:23 (UTC)
Ještě jsem se nad tím názvem zamyslel: vždyť se v češtině může být použit Clam-Gallas nejen jako označení pro jednotlivce, ale i přeneseně i jako označení pro celý rod - pak najednou dává i název Clam-Gallasův smysl. K přesunu, tady v češtině můžeme předpokládat, že většina čtenářů bude hledat právě ten pražský palác. Pokud jsou jen dva, tak to už vůbec není problém a je to lepší než mít rozcestník o dvou položkách. --marv1N 4. 6. 2010, 20:53 (UTC)

Obrázky?[editovat zdroj]

Ta spousta nesmyslných a duplicitníh obrázků tu takhle nemůže zůstat. Pokud to někdo z autorů nepročistí, udělám to sám. Zdraví --Sokoljan (diskuse) 6. 12. 2012, 21:08 (UTC)

Provedl jsem nějakou redukci. Myslím, že je to lepší, ale možná to ještě snese úpravy. --Vit001 7. 12. 2012, 09:01 (UTC)
Díky za okamžitou reakci, ještě jsem jich pár vynechal a opravil chybný popisek v infobloku. Zdraví --Sokoljan (diskuse) 7. 12. 2012, 19:09 (UTC)