Diskuse:Charlie Chaplin

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Chaplin byl púvodem cikán,v anglii-gypsy!Proč se o tom nezmíňujete?!

Diskuse se zde podepisují. / odpověď na otázku: protože k tomuto tvrzení nejsou k dispozici netriviální a seriózní informační zdroje, jinak by to byl jasně tzv. vlastní výzkum. Outloň 22. 7. 2010, 11:12 (UTC)
Informaci jsem doplnil. Spíše je problém sehnat netriviální české zdroje k tomuto tématu...--Jenda H. 2. 9. 2010, 07:18 (UTC)

Neověřeno[editovat zdroj]

V článku je řada nedoložených tvrzení. Předně informace v sekci zajímavosti postrádají jakýkoli zdroj. Rovněž tak romský původ Ch.Ch. je doložen blogem (tento link pro nevěrohodnost odstraňuji) a jiným webem. Je třeba NNVZ. Rovněž tak se mi nepozdává zařazení článku do kategorií romští herci/režiséři. --Faigl.ladislav slovačiny 21. 11. 2010, 14:19 (UTC)

Autobiografie není NNVZ? --Jenda H. 21. 11. 2010, 20:31 (UTC)
Já nevidím, že by to bylo skutečně odcitováno autobiografií. Navíc je citace matoucí. Odkazuje na úryvky knihy My Autobiography a stranu 19, která na dané stránce není. Zbývající části této knihy výrazy Romani, Romano či Gipsy neobsahují. Výraz gipsy je až v úryvku z knihy W. Dodgson Bowman, Charlie Chaplin: His Life and Art, The John Day Company: New York, NY (1931), page 11: a to konkrétně: „There has been much debate as to Chaplin's origin. Some writers assert that he has gipsy [sic] blood in his veins.“ Což mi přijde přinejmenším jako spekulativní tvrzení. Nechtělo by to mít podepřený něčím významnějším než spekulací? --Faigl.ladislav slovačiny 21. 11. 2010, 20:45 (UTC)

Takže: Charlie Chaplin, My Autobiography, page 19: Grandma was half gypsy [Roma]. This fact was the skeleton in our family cupboard. Nevertheless, Grandma bragged that her family always paid ground rent. Her maiden name was Smith. I remember her as a bright little old lady who always greeted me effusively with baby talk. She died before I was six. She was separated from Grandpa, for what reason neither grandparent would tell. But according to Aunt Kate there was a domestic triangle in which Grandpa surprised Grandma with a lover.

To gauge the morals of our family by commonplace standards would be as erroneous as putting a thermometer in boiling water. With such genetic attributes, two pretty cobbler's daughters quickly left home and gravitated to the stage.

Jasně je to nepřímá citace, ale My Autobiography není online. Nicméně je zde řečeno dosti jasně, že Chaplin byl cikánský míšenec. S pozdravem --Jenda H. 22. 11. 2010, 11:09 (UTC)