Diskuse:Bratislava

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

To ste tam dali co za hlupost, ze keltov vyhnali Rimania .. Kelti byvali na uzemi dnesnej Bratislavy az kym ich nenehradili Germani. A hned na to dalsia perla .. ze "Avari" su predchodcami dnesnych Madarov. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 213.215.88.108 (diskuse)

Dalsia historicka genialnost[editovat zdroj]

V 10. století bylo nakonec zaintegrováno pak do říše Velkomoravské.

Ak by sme aj pozabudli na vrzgajuci pravopis, tak ak si dobre spominam, Bratislava pravdepodobne patrila do Velmoravskej rise asi trosku skor.

Ak si dobre spominam z hodin dejepisu, tak Velka Morava sa existujuci stat naposledy spomina v roku 904 (uplne na zaciatku 10. storocia. V roku 907 (prva pisomna zmienka o Bratislave) sa spomina, ze Velka Morava ako nedavno zaniknuta.

Usudzovat z toho nejaku integraciu mi pride dost odvazne. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 213.215.88.108 (diskuse)

Korunováno zde bylo několik králů a sídlil tu také i ostřihomský arcibiskup.

Arcibiskup tu mozno prespal, ale jeho sidlo bolo v Trnave. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 213.215.88.108 (diskuse)

  • Prosím, podepisujte se! --Zik 1. 2. 2009, 20:59 (UTC)

Dobrý článek[editovat zdroj]

Nechcete "prohnat" článek oponenturou ve WikiProjktu Kvalita? Článek vypadá dobře a zařazení mezi dobré články by si zasloužil! --Šandík 19:49, 17. 11. 2007 (UTC)

Vznik Československa - 11. října 1918[editovat zdroj]

V sekci „Společný stát Čechů a Slováků“ se píše: „10. října 1918, v předvečer vzniku Československa [zdroj?], vzniká Slovenská národní rada s centrem právě v Bratislavě a působností ve městě a jeho okolí.“ My jsme se ve škole učili, že Československo vzniklo 28. října 1918, a tedy musí být předvečer 27. října, ale asi jsou to nějaké nové poznatky...--Zik 1. 2. 2009, 21:01 (UTC)

Československo vznikalo v podstatě během celého října 1918, v podstatě vzniklo 16. října, kdy byla zamítnuta prezidentem Wilsonem poslední rakouská nabídka (po tomto datu už bylo vše jasné), kdy Karel se ještě na poslední chvíli snažil zachránit monarchii. V podstatě odmítnutím jeho nabídky (autonomie pro Čechy, ale pouze pro ně, Slováci nikoliv, cit: "...Tato nová úprava, která se nijak nedotýká celistvosti zemí svaté koruny uherské ...") ze strany USA došlo de-facto k rozpadu monarchie, tedy apriori ke vzniku Českolovenska. Republika byla 28. října 1918 "pouze" vyhlášena ve 12:00.

Karel psal: . Rakousko se má státi, jak tomu chtějí jeho národové, státem spolkovým, v němž každý národní kmen tvoří svůj vlastní státní útvar na území, jež obývá. Tím se nijak nepředbíhá spojení polských území Rakouska s polským neodvislým státem. Městu Terstu s obvodem dostane se podle přání jeho obyvatelstva postavení zvláštního.

Francie by Karlovu nabídku akceptovala a monarchii ponechala, kdyby Habsburský dům zaslal svoji vizi tak kolem roku 1916. Garantem bylo v podstatě USA, které argumentovalo právem na sebeurčení národů, také americká YMCA se aktivně zapojila do pomoci především raněným československým legionářům v Rusku poskytnutím lodí a poskytnutím několika "MASH" středisek, nazývaných YMCA, jednalo se o stanice s jídlem, s lékařskou péčí atd. ... na to by se nemělo ve škole zapomínat. (Percy31 21. 4. 2011, 23:21 (UTC)).

Montaz bratislavy[editovat zdroj]

- V levo 2: Detail na skulpturu Fontány míru v Bratislavě, v pozadí Grasalkovičův palác

to je blbost, na te fotce sice nejspis je grasalkovicuv palac, ale urcite tam neni zadna fontana....

Ne, je to primacialny palac. Viz fotka niz v clanku.

Taky ta fotka u "Ulicemi Starého města" je divna. Nevim kde to je, ale jsem si pomerne hodne jisty ze to neni v starom meste. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 94.0.163.136 (diskuse)

To bude tím, že někdo vyměnil fotomontáž, ale v popisku ponechal popis (pravděpodobně) té původní fotomontáže. Zkusím to zítra dohledat a případně opravit. --Jan KovářBK (diskuse) 17. 6. 2014, 00:00 (UTC)