Diskuse:Bosna a Hercegovina

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Názvosloví[editovat zdroj]

srbsky: Republika Srpska (RS) = Srpska

česky: Republika srbská (Rs) = ???

V češtině dosud neexistuje jednoslovný název pro Republiku srbskou (RS v Bosně). V samotné srbštině je pojem Srpska neoologismem. Slovo Srpska (srbská) je přídavným jménem a vzniklo zkrácením názvu Republika srbská (Rs, "Srbská republika", Republika Srpska). (Podobným případem je i originální název Chorvatska - Hrvatska; česky: chorvatská). Pro tuto část Bosny a Hercegoviny však nelze používat označení Srbsko (Srbija), jelikož tento název přináleží Republice Srbsko (Republika Srbija), jedné z republik svazu Srbska a Černé Hory (Srbija i Crna Gora).

(Nad touto problematikou by se mohl zamyslet i případný autor článku o Republice srbské. Jinak je tato debata vcelku bezpředmětná. Není možné používat originální název, protože odporuje českým pravidlům o psaní velkých písmen.)--Mattan 18:13, 27. 9. 2005 (UTC)


Navrhuji v češtině jednoslovný název 'Srpska (do Srpsky, v Srpsce, hrajeme se Srpskou), podobně jako jsme už přejali srbské názvy stejného typu Raška, Bačka.

diskuse o názvech států: http://cs.wikipedia.org/wiki/Diskuse:N%C4%9Bmecko


Heslo Srbská republika je v publikaci Státy a území světa (Liščák, V., Fojtík, P. (1996): Státy a území světa. Libri, Praha, 935 s.) na str. 715 - 716 mezi hesly Srbská Krajina (str. 713 - 714) a Srbsko (717 - 719). V poznámce na str. 715 je napsáno, že "Z důvodů logického abecedního řazení je v nadpisu hesla použito jméno Srbská republika, v textu se však dále používá názvu Republika srbská na rozlišení od Srbské republiky (Srbsko)." Tedy od kolonky 'úřední název území v češtině (na základě místního úředního názvu)' je již požit pojem Republika srbská. Heslo Srbsko (str. 717) má v kolonce 'úřední název území v češtině (na základě místního úředního názvu)' uvedeno Srbská republika, Republika Srbsko.

V publikaci Státy a jejich představitelé (URL: http://www.libri.cz/databaze/staty/main.php) je mezi "koloniemi, autonomními, závislými, okupovanými a spornými územími, separastickými útvary a historickými státními útvary" uvedeno heslo Srbská republika (v Bosně), URL: http://www.libri.cz/databaze/staty/podlist.php?id=519


Smazání části textu[editovat zdroj]

Není mi jasné, proč byl smazán kus textu (viz anonymní editace [1]) z hesla. Je to vandalismus nebo záměr? {nepodepsaný Zirland}

Anonym tam smazal kus textu, místo něj vložil jiný, obsahující mj. zprávu ČTK (tedy text, který rozhodně nelze použít ve wikipedii) a pak to celé zase smazal a původní text nevrátil. Tedy revertuji. --Radouch 07:52, 4. 9. 2005 (UTC)