Diskuse:Bitva u Lepanta

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

V tabulce uváděná čísla o síle loďstev se úplně neshodují s jinými jazykovými verzemi. Vycházel jsem z knihy Válečné lodě (viz reference). Příležitostně se pokusím vyhledat jiný pramen mimo Wikipedii, který by to mohl rozhodnout. Pomoc vítána. --Vyky 20:24, 23. 8. 2006 (UTC)

Při volbě názvu jsem vycházel z anglické wiki en:Battle of Lepanto, která uvádí dokonce tři různé bitvy u Lepanta i když jenom jako méně rozšířené názvy. Je možné že v češtině se takové názvy nepoužívají a pak by byl rozlišovač opravdu zbytečný, ale já to nevím. Myslím že by bylo lepší přeložit ten rozcestník z anglické wiki. --Vyky 24. 4. 2010, 17:26 (UTC)

tahle bitva je primárním významem (respektive je z nich nejvýznamější), kromě toho mají jiné názvy přímo na en, rozcestník se stejnom musí vytvořit. --Wikipedista:BobM d|p 29. 4. 2010, 10:45 (UTC)
Popravdě nepovažuji za až tak důležité jestli má rozlišovač tento článek nebo rozcestník. Proti přesunu v zásadě nic nemám. Jen myslím, že nejprve by bylo vhodné ujasnit si jaké jsou nejpoužívanější české názvy těch dalších dvou bitev. V české literatuře mohou být vžité jiné názvy než v anglické, třeba i bitva u Lepanta (pouze zvažuji možnosti, žádný zdroj pro to nemám). Tak aby později nevznikl spor o to která má nárok na primární význam. Vzhledem k tomu, že obě bitvy této časově předcházely, nemuselo by to být tak jednoznačné. --Vyky 29. 4. 2010, 21:50 (UTC)

Křesťanské loďstvo pod velením mrtvoly[editovat zdroj]

Zdravím! Musím uznat, že Andrea Doria byl vážně pašák, když dokázal velet v této bitvě i 11 let po své smrti. Já vím, smrt už není jako dřív – už vám nezkazí kariéru, ale přesto: nebyl to náhodou spíš Giovanni Andrea Doria? Btw: „obraz neznámého autora, viz tabulka“ – jaká tabulka? Žádnou nevidím. Něco tu chybí (nebo přebývá). --Ozzy 13. 9. 2010, 22:26 (UTC)