Diskuse:Bitva u Grunwaldu

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

marigold[editovat zdroj]

aby jste se nikdo posléze nedivil - tento text je opravdu z marigoldu a opravdu je uveřejněn s tangerovým povolením.

Historická objektivita[editovat zdroj]

Nejsem historik, ale článek mi přijde velice tendenční a historicky přinejmenším lehce sporný. Asi by to chtělo spíše pohled historika a ne p. Zandla, který do článku vkládá spekulace (význam řádu na husity) a historicky (zřejmě) nepodložená fakta (Kuno von Lichtenstein - mistr meče). Také článek neobsahuje historické pramenty, ze kterých bylo čerpáno. Myslím, že by to chtělo opravu od historika. Saliven 12:34, 26. 2. 2007 (UTC)

Faktická poznámka: je to článeček pro můj weblog, ne historická esej, takže zdrojováním jsem se neobtěžoval. Nicméně většinou jde o historicky doložitelná fakta, například Kuno von Lichtenstein je dobovými kronikáři (často sice řádovými) citován jako skvělý šermíř.

Neověřeno[editovat zdroj]

Myslím, že není důvod zde tuto šablonu dále ponechat. Pokud si někdo myslí opak, tak řekněte, jinak ji brzo smažu.Sem vložte neformátovaný text


Co ten dělá u Grunwaldu? to je nějaký "výzkum" velmi pěkný článek na wiki o Janovy, a husitství které jsem nedávno projížděl v souvisloti z Žižkovým životem nic takového neuvádějí, je to spekulativní. V té době byl ještě družníkem Václava IV jestli v Polsku byl tak podle mně vlastní výzkum vezl Václavovu podporu němcům.To že poláci uvádějí jeho jméno v kronice (psal to katolický kněz) kolem smrti Sokola z tento nepodepsaný příspěvek přidal 28. 9. 2008, 21:17 87.235.235.231

Docela tomu věřím, že se té bitvy zúčastnil, ale s největší pravděpodobností jako žoldák, který bojoval za zájmy toho, kdo si ho najal. Stejně tak, proti němu a jeho sou-druhům, stáli jiní Češi (pokud se jim tak dá říkat) na německé straně. Asi jsme hodně ovlivněni minulostí, kdy se historie vykládala tak jak bylo zrovna potřeba a jak tomu bylo doopravdy už asi nikdo dnes nezjistí. --Bohemianroots 7. 7. 2010, 21:59 (UTC)

Žižkovo oko[editovat zdroj]

Vysvětlení zpochybňující šablony: Bohužel k tomu nemám po ruce zdroj, ale podle ohledání Žižkovy lebky (Čáslavská kalva) prof. Vlčkem přišel Žižka o oko ještě jako nedospělý, což vzhledem k jeho předpokládanému věku vylučuje, že by o oko přišel právě u Grunwaldu. Podle mého by bylo nejlépe tuto drobnost zcela vymazat, místo má v článku o Žižkovi, zde je to na hraně nemístného "čechofilství".--Aronnax 29. 12. 2011, 21:04 (UTC)

Chybné politické údaje[editovat zdroj]

Tyto informace jsou nepravdivé: "Tento seznam obsahuje také některé zřejmé chyby: v době bitvy některé z korouhví přisuzované Polsku byly součástí litevské armády (např. Lvov, Podolsko, Halič"

V té době jiho-západní Ukrajina (Rus) byla součástí Polska, takže Podolí a Halič (se Lvovem) jako součást polského království (zbytek Rusi byl litevský) poslalo svoje prapory do polského vojska. Ukrajina byla téhdy rozdělena mezi Polsko a Litvu!

Ve výčtu stran konfliktu jsou chyby[editovat zdroj]

Ruské vojvodství nebylo lénem, ale integrální součástí Polského království, stejně jako ostatní polská vojvodství. Status polského léna mělo v té době na historické Rusi pouze "Belžské knížectví" a "Podolí" (zbytek polské části Rusi patřil bezprostředně k Polsku a byl soustředěn právě v Ruském vojvodství a samostatně se žádné války účastnit nemohl). Mezi ostatní polská léna v té době patřilo na Mazovší "Mazovské knížectví" a "Plocké knížectví", v Pomořansku "Slupské knížectví. Polským lénem bylo také Moldavsko. Naopak Litva měla složitou soustavu svých lén po celé Rusi (jak na území dnešní Ukrajiny, tak Běloruska a dnešního Ruska) - mezi litevská léna patřila "Novgorodská republika" (1389-1392 a 1407-1412), "Pskovská republika", Smolensk a mnoho dalších státečků. Lenní (vazalský) status vůči Litvě měl taky Džalál ad-Dín a jeho lidé (žili v té době na Litvě). Džalál patřil k nejvyšší vrstvě ve "Zlaté Hordě" a se svými stoupenci se na přelomu XIV-XV století poskusil stát se chánem Zlaté Hordy - prohrál a proto společně se svými stoupenci utekl na Litvu, kde mu Vitold umožnil usadit se. Džalál a jeho lidé získali autonomní status a stali se vazaly Litvy. Zlatá Horda se války s Řádem německých rytířů neúčastnila - Džalál a jeho lidé se této války účastnili jako poddaní Litvy. Informace o kontingentu Zlaté hordy účastnící se bitvy pod Grunvaldem je nepravdivá.

liberal shark[editovat zdroj]

Buďte tak hodní, a nepoužívejte výraz "žoldáci". Je to bezdůvodná dehonestace nájemných bojovníků - žoldnéřů.--81.90.168.33 6. 8. 2013, 21:56 (UTC)

Váš příspěvek jsem přesunul na konec diskuze, kam patří. Pokud jste chtěl reagovat na můj příspěvek, mělo by to být v sekci Žižka a Váš příspěvek měl začínat dvěmi dvojtečkami, aby byl odsazen od toho na který je odpovídáno. Jinak, můžete mě vysvětlit proč je slovo žoldák dehonestující a žoldnéř ne? --Bohemianroots (diskuse) 7. 8. 2013, 12:13 (UTC)

Podle dokumentu TVP,bitva probehla jinde,pole u Grunwaldu,byla jen shromažďištěm vojsk-nálezy skromné a téměř chybí hroby.