Diskuse:Bitová operace

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

"bitový posun" vs "bitový posuv"[editovat zdroj]

Web jasně hlasuje pro "bitový posun", v neprospěch "bitový posuv". Slova "posun" a "posuv" jsou zvláštní zvířata, každopádně. --Dan Polansky 09:41, 29. 1. 2008 (UTC)

Co to je?[editovat zdroj]

"Na mnoha počítačích je provádění bitových operací rychlejší než provádění obvyklých operací sčítání, odečítání. Pokud se pomocí bitových operací provádí násobení nebo dělení je doba provádění s pomocí bitových operací výrazně kratší." To mi nedává smysl: "obvyklé operace" se přece nakonec dělají také "bitově"; čím se "bitové" násobení liší? Zdraví --Sokoljan 28. 12. 2011, 20:55 (UTC)

Bitove násobení * 2 je proste posun 1 bitu o 1 místo vlevo. Je na to prostě 1 instrukce a ta se provede strojově velmi rychle - většinou pouze v 1 taktu. Ostatní násobení - tedy s využitím instrukce násobení - se provádí slozitým procesem který trvá prostě o dost déle než jeden strojový takt. Na 8 bitech a myslím i AVR jednočipech žádná instrukce násobení nevíc enní a vše se proto řeší programově - rovnou složitou procedůrou, kterou musíte mít v paměti omezené kapacity - rozdíl je pak z časové náročnosti naprosto nesrovnatelý.