Diskuse:Bezpráví (Orlické Podhůří)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přesunout[editovat zdroj]

Drobný problém: bezpráví je primárně obecný pojem a ne osada na Ústeckoorlicku MiroslavJosef 15. 10. 2009, 16:03 (UTC)

Souhlas. Navržen přesun. --Wikipedista:BobM d|p 15. 10. 2009, 16:10 (UTC)
Existuje jiný článek se stejným názvem, aby bylo třeba používat rozlišovač? Je předpoklad, že onen obecný pojem je dostatečně nosný na to, aby o něm vznikl v dohledné době samostatný článek? Pokud nikoliv, jsem proti přesunu. --ŠJů 16. 10. 2009, 00:32 (UTC)
Se stejnými argumenty jako ŠJů jsem taktéž proti přesunu. Navíc, to, že by existovala stránka o bezpráví mi přijde jako krajně nepravděpodobné. --Elm 16. 10. 2009, 09:16 (UTC)
Proč Vám to připadá nepravděpodobné? Článků s čistě abstraktními tématy zde máme docela dost, toto by byl jen jeden z nich. Mě se všeobecně nelíbí když na obecném významu slova naleznu úplně něco jiného, v daném případě malou osadu ve východních Čechách, to prostě IMHO není vůbec správně! ** MiroslavJosef 16. 10. 2009, 09:24 (UTC)
Narozdíl třeba od anarchie, což je zavedený politologický a sociologický pojem, z nějž navíc mnohé skupiny odvozují svou ideovou identitu, o bezpráví lze napsat nosné heslo do výkladového slovníku, ale stěží do encyklopedie. Až najdete dva zdroje, které přímo o pojmu bezpráví netriviálně pojednávají a zároveň poskytují dost materiálu pro samostatné heslo, které by ani negativně nezdvojovalo obsah již existujících hesel (například právo, lidská práva atd.), ani zbytečně netříštilo nějaké širší téma, tak pak teprve bude čas pro stěhování osady Bezpráví na název s rozlišovačem. To už spíš může vzniknout článek o bezvětří, i když ani to bych neviděl jako příliš užitečné. --ŠJů 17. 10. 2009, 02:56 (UTC)
Proč netriviálně? Toto je přece zcela obecný pojem, takže článek o něm musí být v jádru triviální už z podstaty. Navíc zastávám názor, že Wikipedie musí nutně a bezpodmínečně jednoho dne dosáhnot do stavu, kdy na jakékoliv české podstatné jméno bude existovat buďto článek nebo přesměrování (tedy bude plně a nezezbytku pokryta celá česká jazyková škála a zásoba), toto je můj ideál, ale zjevně ne Váš ** Vůbec nijak jste mne nepřesvědčil - lituji - bohužel .... ** S pozdravem --MiroslavJosef 17. 10. 2009, 03:57 (UTC)
... takže lze IMHO zcela jistě napsat smysluplný text o bezpráví i o bezvětří podepřený věrohodnými zdroji, myslím si, že si až příliš často velice vymýšlíte hrubé nesmysly ... --MiroslavJosef 17. 10. 2009, 04:01 (UTC)
Varianta rozcestníková: bezpráví je stav bez práva, anebo obec mi nepřijde jako lepší řešení. --Elm 17. 10. 2009, 09:58 (UTC)
Encyklopedie má mít jiné uspořádání než lingvistický slovník. Zatímco od slovníku se očekává, že každému ze synonymních slov věnuje samostatné heslo, v němž se bude zabývat třeba jemnými významovými a stylistickými rozdíly mezi nimi, od encyklopedie se očekává, že předmětem článku budou spíše samy skutečnosti než slova, která je označují. Články se zakládají jen o věcech, které jsou encyklopedicky významné, a rozlišovač se používá jen k technickému rozlišení více článků, které by jinak měly stejný název. Odkaz na nějaký článek týkající se obecného významu (třeba na článek Právo) je samozřejmě vhodné použít. --ŠJů 17. 10. 2009, 22:01 (UTC)
Ale zřejmě máte pravdu, že bezpráví je pojem, který má dostatečnou samostatnou encyklopedickou významnost, dostatečně se liší od souvisejících pojmů (nespravedlnost, křivda, příkoří), a že v něm může být pojednáno o lecčems, co by ze záběru článků právo a lidská práva vybočovalo. --ŠJů 17. 10. 2009, 23:01 (UTC)