Diskuse:Bělorusko na olympijských hrách

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Připomínky[editovat zdroj]

Nemám zkušenost s psaním a hodnocením kvalitních článků, moje připomínky jsou spíše formálního rázu:

  1. Opravit zbylé anglické přepisy běloruských jmen, některé z nich se dají snadno vygooglovat i bez detailní znalosti transkripce z azbuky (Daščinskij, Železovsky, Astapkovič, Ryženkov, Janina Karolčiková), jinde si nejsem správným tvarem jistý (Alexandr nebo Alexander? Medved nebo Medveď?), takže jsem zatím neopravoval vůbec. Týká se to nejenom tabulky vlajkonošů (tam máš dokonce ponechané anglické nadpisy sloupců), ale i průběžně v textu se sem tam nějaký anglický přepis najde.
  2. VyřešenoVyřešeno„Bramborová medaile“ – to mi připadá jako do encyklopedie nevhodné novinářské klišé. Podobně „bronzy přišly“.
  3. VyřešenoVyřešenoPřečti si to po sobě dobře, jsou tam zjevné chyby ve větné stavbě („že by Bělorusko získá“ nebo „dalšími dvě zlaté medaile získaly“).
  4. VyřešenoVyřešenoV kapitolkách Sydney 2000, Salt Lake City 2002 a Vancouver 2010, na rozdíl od ostatních, není uveden počet zúčastněných sportovců.
  5. Interpunkce a další (zdánlivě drobné) pravopisné chyby. --Milda 2. 3. 2010, 12:27 (UTC)

Úvod[editovat zdroj]

Připomínky k úvodu

  1. Úvod by měl imho v první řadě pojednávat o samostatném Bělorusku na OH. Až pak by měla přijít zmínka o SNS a běloruských sportovcích účastnících se pod sovětskou vlajkou. Tato část (SSSR+SNS) by imho měla zabírat menší část úvodu. V poměru, takže může zůstat co je, ale je pak potřeba více rozepsat samostatnou účast.
  2. Infobox je napsán jako tabulka, ale jestli se nepletu, tak na to je šablona.
  3. Odkazy z iboxu by měli vést na jednotlivé stránky typu Bělorusko na Letních olympijských hrách 1996, ne na stránky o těch kterých hrách.
  4. Nevidím důvod proč by v iboxu měla být vlajka BSSR

Tož to je ode mne zatím vše ;-) Jedudědek 4. 3. 2010, 10:27 (UTC)

Proč to není dobrý článek[editovat zdroj]

Na první pohled:

  • Příliš mnoho gramatických chyb (velká/malá písmena, stavba vět, interpunkce,...)
  • Chybná transkripce jmen.

dostal jsem radu, že to mým vygooglovat, to jsem udělal dal jsem stránky pouze česky, a podle toho jsem každý jméno upravil s tím už víc udělat nedokážu--El Barto 4. 3. 2010, 10:57 (UTC)

Někdy to chce trochu experimentovat. Když vidím anglický přepis Aidarov, tak zkusmo dám do Googlu Ajdarov, tam kde vidím de, te, ne, zkouším dě, tě, ně (Devyatovskij - Děvjatovskij), místo ch zkouším č (Yanina Karolchiková - Janina Karolčiková) atp. Jan.Kamenicek 9. 3. 2010, 17:52 (UTC)
  • VyřešenoVyřešeno Kapitoly jsou příliš stručné a nevyrovnané (viz třeba kapitola Peking 2008 – polovinu odstavce zabírá informace o dolarech a párcích, kdo a za co jakou medaili získal se čtenář nedoví).

to kdo jakou medaili jsem dopsal ale jen u LOH u ZOH to nikdy nebylo víc než 5 medailí a je to tam vypsané.--El Barto 4. 3. 2010, 10:57 (UTC)

  • Nadpisy kapitol jako odkazy.

--Tlusťa 4. 3. 2010, 09:07 (UTC)

Není mi jasné, podle čeho vybíráš, které z medailistů z jiných zemí zmíníš v článku o Bělorusku na olympijských hrách. Chápu ve Vancouveru 2010 Bjørndalena, protože se s Novikovem o stříbro dělil, ale proč je tam čtvrtý Rus Usťugov? Je diskutabilní, přestože jsme na české Wikipedii, jestli zmiňovat v Salt Lake City 2002 zlatého Aleše Valentu, smysl by to mělo, kdyby Grišin byl jasný favorit, celý závod vedl a Valenta jej až posledním skokem odsunul na druhé místo. Podobně zlato pro české hokejisty v Naganu 1998. Byl pro Bělorusy hokejový turnaj v Naganu 1998 něčím výjimečný, třeba že si byli jisti medailí (národní sport jako pro Kanadu to asi není), že se zmiňuje jejich čtvrtfinálová prohra s Rusy? --Milda 4. 3. 2010, 09:30 (UTC)

Toho Usťugova jsem napsal abych jaksi... nenapadá mě lepší slovo než zdůraznil, jaký dopad měl naprosto stejný stříbrný čas.--El Barto 4. 3. 2010, 10:57 (UTC)

Drobná poznámka - úvod by měl shrnovat celý článek, ale velkou část z něj zabírá zmínka o týmu SNS. Ve zbytku článku je pak míň informací o SNS, než v samotném úvodu. --Mozzan 4. 3. 2010, 09:38 (UTC)

Struktura článku[editovat zdroj]

Pozor na to vyjmenovávání medailistů. Teď je to něco mezi článkem a seznamem. Bude chtít pak ejště nějak upravit. --Mozzan 4. 3. 2010, 10:51 (UTC)

Přidávání všech medailistů není opravdu nutné, mělo by tam být ke každé olympiádě stručné shrnutí a klidně vyjmenovat třeba jen zlaté medailisty jako to je tuším na en:. Takto je to nekompaktní a nevypadá to vůbec dobře. Navíc, jestli se na jedné olympiádě nedařilo, tak tam budou dvě tři řádky, u úspěšné pak dvě tři stránky;-) Jedudědek 4. 3. 2010, 10:55 (UTC)

Právě. Navíc jak tu píšeš nahoře, že přidáš medialisty jenom u letních olympijských her, tak tím je celá struktura a kompaktnost článku hrozně rozhozená. Taky bych byl jenom pro ty zlaté. --Mozzan 4. 3. 2010, 11:01 (UTC)
Tak fajn, už tam jsou jenom zlatí.--El Barto 4. 3. 2010, 11:11 (UTC)
@Jedudědek: A to vadí? Máme copak předepsaný rozsah např. 800–1200 znaků na každou olympiádu? Když jsou letní hry počtem sportů i ziskem medailí pro Bělorusko třikrát větší než zimní, je logické, že text bude delší. --Milda 4. 3. 2010, 11:27 (UTC)
Nj, to je když se člověk nevyjadřuje přesně ;-)
Samozřejmě ten rozsah nemusí být stejný, ale také tu nemusí být o té každé olympiádě všechno, to patří do samostatného článku. Jde hlavně o tu nekompaktnost, která je primárně způsobená použitím odrážek. Mělo by se to zakomponovat do souvislého textu, ne dělat prostý odrážkový výčet medailistů.
Si představ, jak by při použití stejného modelu vypadala stránka Austrálie na olympijských hrách. Ze ZOH 4 medailisté, z LOH asi 250, s rozptylem 1 až 50 medailistů na jedny hry ;-)
Jedudědek 4. 3. 2010, 12:04 (UTC)