Diskuse:Automobilový průmysl

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Martin2035 v tématu „Technická specifika

Začátek diskuse přenesené z Ragimiriho diskusní stránky.

Dobrý den, ze stránky Automobilový průmysl jste vyházel tabulky, čímž je celá stránka rozházená a nepřehledná. Jakým způsobem si představujete sjednání nápravy článku? (ať už z mé či Vaší strany) Děkuji. -- Tom120 22. 7. 2010, 20:10 (UTC)

Tabulka slouží vždy a pouze k tomu, aby prezentovala data. Nikdy ne k tvorbě designu, což jste udělal vy. Umístění tabulek vedle sebe pomocí jiné tabulky je příšernost. Navíc o přehlednosti nelze mluvit u článku, ve kterém jsou obrázky naházené bez ladu a skladu (vizte screenshot 1). --Ragimiri 22. 7. 2010, 20:16 (UTC)
Tabulka slouží vždy a pouze k tomu, aby prezentovala data. Nikdy ne k tvorbě designu, což jste udělal vy.
S tím si dovolím zásadně nesouhlasit. Tabulky běžně slouží i k rozvržení stránek. Nehledě na fakt, že data samozřejmě prezentuje.
Tabulka, sloužící k rozvržení objektů na stránce, žádná data a vztahy mezi nimi neprezentuje. --Milda 22. 7. 2010, 22:15 (UTC)
Umístění tabulek vedle sebe pomocí jiné tabulky je příšernost.
Roztažení článku tak, aby bylo třeba srollovat 3 obrazovky je příšernost ještě větší ;-)
Pokud je tabulka tak dlouhá, že její přeskočení vyžaduje scrollovat 3 obrazovky, pak je výhodnější ji z článku vyčlenit. Můžete podpořit zavedení příloh. :-) --Milda 22. 7. 2010, 22:15 (UTC)
Navíc o přehlednosti nelze mluvit u článku, ve kterém jsou obrázky naházené bez ladu a skladu (vizte screenshot).
Nutno podotknout, že je to verze po Vaší editaci, nikoli původní (má) verze. V té byly obrázky přehledně k blokům ke kterým patřily. Viz Screenshot 2 a Screenshot 3.
„Tabulky běžně slouží i k rozvržení stránek.“ V tuto chvíli ztrácí debata smysl. Tabulkový design byl opuštěn hodně dávno. „Roztažení článku tak, aby bylo třeba srollovat 3 obrazovky je…“ …logická a správná funkce HTML dokumentu. Veškerá zařízení jsou k tomu uzpůsobena, aby čtenář roloval nahoru a dolů. Ať už se jedná o počítač nebo mobil. Rolování do stran je naproti tomu velký problém. Ad obrázky: Nesmysl, má editace změnila tabulky pod obrázky, na obrázky samotné nemá vliv. To, co mi tady tvrdíte, je něco jiného. Vy totiž říkáte: „Na mém monitoru je to dobře.“ Zkuste si změnit rozlišení a uvidíte sám. --Ragimiri 22. 7. 2010, 20:45 (UTC)
Tabulkový design byl opuštěn hodně dávno.
Já jsem hned v úvodu psal, že Vás žádám o nějaké řešení (z mé či Vaší strany). Bylo tím myšleno právě použítí jiného způsobu. Mě však nenapadá jiný, pro Wikipedii schůdný, způsob.
"...logická a správná funkce HTML dokumentu. Veškerá zařízení jsou k tomu uzpůsobena, aby čtenář roloval nahoru a dolů. Ať už se jedná o počítač nebo mobil. Rolování do stran je naproti tomu velký problém."
Je to ovšem naprostá prasárna odrazující uživatele od čtení takového článku. Nehledě na to, že vytváření takovýchto dlouhých tabulek je proti slušným pravidlům.
"Nesmysl, má editace změnila tabulky pod obrázky, na obrázky samotné nemá vliv. To, co mi tady tvrdíte, je něco jiného. Vy totiž říkáte: „Na mém monitoru je to dobře.“ Zkuste si změnit rozlišení a uvidíte sám."
Ta změna má na rozházení obrázků vliv naprosto zásadní - pohnulo se celá část s Hummerem, která následně rozhodila další obrázky.
To, že uživatel může mít jiné rozlišení obrazovky než mám já (1680x1050) mne samozřejmě při vytváření napadlo. Na to ale nemusím měnit rozlišení, na to mi bohatě stačí zmenšit velikost okna prohlížeče. A kupodivu žádný problém.
- Tom120 22. 7. 2010, 20:59 (UTC)
Když se dívám na vaši verzi, stejně to je blbě. Zkusil jste okno zvětšit? Dělá to od 1920×1080. --Ragimiri 22. 7. 2010, 21:04 (UTC)
Nezkoušel, neboť nemám tak velké LCD a hodnota rozlišení samozřejmě nejde nastavit vyšší než nativní ani momentálně nemám jiný SW pro ověření zobrazování v různých rozlišeních. Můžete poslat Screen? -- Tom120 22. 7. 2010, 21:12 (UTC)
Screenshot máte výše. --Ragimiri 22. 7. 2010, 21:26 (UTC)
Screenshot 1?
Mě ale zajímal screenshot mé původní verze o které jste psal: "Když se dívám na vaši verzi, stejně to je blbě. Zkusil jste okno zvětšit? Dělá to od 1920×1080."
Jiný screenshot tu nevidím :-O a v tom, který jste vkládal na začátku je Infobox Hummer odsunut kamsi dolů, což by být nemělo - v mé verzi byl infobox svázán s vedlejší tabulkou.
-- Tom120 22. 7. 2010, 21:38 (UTC)
Uvědomte si, prosím, že MediaWiki není DTP software. Nesázíme zde přesnou podobu článku, cílem je naopak mít článek co nejlépe logicky strukturovaný a označkovaný, protože výsledná podoba článku je dána globálními styly, výstupním zařízením (počítačová obrazovka, displeji mobilu, papír, hlasový výstup…) a jeho nastavením a styly na straně uživatele a toto vše těží ze správného označkování. Je to jednoduchý princip: prezentační vrstva oddělená od datové. --Milda 22. 7. 2010, 22:15 (UTC)
OK, chápu, že třeba ta věc s tím Infoboxem Hummeru nebyla úplně nejšťastnější, ale prostě mi to přišlo z grafického hlediska nejlepší. Respektuji v tomto směru tento názor, že některým uživatelům to může činit problémy, byť mě celá stránka pak připadá "příliš rozpliznutá" s mnoha volnými místy.
Ohledně té tabulky "Největší koncerny" si stojím za tím, že to je prasárna, která obtěžuje uživatele - zkuste si tu tabulku 2x přerolovat nahoru a dolu. :o) Ale pokud je to tak správné, tak se samozřejmě nedá nic dělat. -- Tom120 22. 7. 2010, 22:28 (UTC)
A ještě jeden dotaz: Co třeba tu tabulku s Golfy roztáhnout přes celý článek jako pruh (samozřejmě s relativními parametry)? -- Tom120 22. 7. 2010, 22:32 (UTC)
Zkuste na to použít wikiznačku <gallery>. --Milda 22. 7. 2010, 22:40 (UTC)
Marně k tomu hledám nějakej help. Můžete mi ukázat nějaký příklad, kde je to použito? -- Tom120 22. 7. 2010, 22:52 (UTC)
OK, děkuji za pomoc. -- Tom120 23. 7. 2010, 09:41 (UTC)

Tato diskuse by se měla přenést k článku, tady je to dost bokem. Smazal jsem tři obrázky, podle mě je v článku poměrně hodně obrázků k délce textu. --Ladin 23. 7. 2010, 06:52 (UTC)

Úvod by spíše bylo třeba ještě rozšířit (text). A obrázek Škody24Tr by se zase mohl hodit do kapitoly o ekologii, která je ještě v plánu. Tudíž až tak učiním, tyto 2 obrázky bych zase vrátil. Pokud nebudete proti. -- Tom120 23. 7. 2010, 08:42 (UTC)
Nevím přesně, který druhý obrázek máš na myslí. Pokud je to výroba Lotusu, tak myslím že dva obrázky stejné výrobní linky jsou moc.--Ladin 23. 7. 2010, 09:41 (UTC)
Ano, myslel jsem ten Lotusu, ale máš pravdu, že by to mohlo působit duplicitně a "propagací Lotusu" :-) V případě potřeby by bylo vhodné najít obrázek z jiné linky. -- Tom120 23. 7. 2010, 09:44 (UTC)


Dobrý den,
nedávno jsem tu s Vámi řešil formátování tabulek pomocí tabulky v článku automobilový průmysl, kdy jsme se dohodli na jejím odstranění. Vzhledem k tomu, že se na zmíněnou stránku chystám vkládat další tabulky (např. prodeje v ČR, nejprodávanější značky v ČR a další tabulky z oblasti hospodářství ČR), tak bude stránka velmi dlouhá. Přicházím tedy ještě s jedním technicky odlišným, ale jinak shodným, řešením. Prosím o posouzení a Vaše vyjádření - zda je to pro Wikipedii vhodný způsob či nikoli. Odkaz. Předem děkuji za odpověď. -- Tom120 1. 8. 2010, 18:53 (UTC)

Syntakticky nemám výhrady, ale musím zase upozornit na uživatele s malými displeji, kterým se tabulka schová za roh. --Ragimiri 1. 8. 2010, 18:55 (UTC)

Ano, to se ovšem stane až poté co se překreje Uživatelská stránka - Diskuse s Číst - Editovat - Zobrazit historii, tudíž až v případě extrémního zúžení. Kterou možnost tedy považujete za vhodnější? Ponechat dlouhou nudli či dát vedle sebe? Pak se ještě nabízí možnost dát ty sloupce pouze 2 vedle sebe. :o) -- Tom120 1. 8. 2010, 19:02 (UTC)

Přidána verze 2 -- Tom120 1. 8. 2010, 19:06 (UTC)

No, můj názor znáte, já jsem pro dlouhou nudli. :) Ale i dva sloupce jsou lepší než tři. Jinak nezapomeňte, že malým displejem se myslí třeba i displej mobilu a tam opravdu hraje roli každý pixel. --Ragimiri 1. 8. 2010, 19:16 (UTC)
Tak jako tak se stránka automobilový průmysl stejně rozhodí kvůli té galerii (VW Golf). U mobilů bych se zase tak nebál - dnes jsou již uzpůsobeny posunu do strany a umí zoomování některých částí stránky. Takže bych tedy zítra udělal kompromis - 2 sloupce. ;-) To by se týkalo i některých dalších vkládaných tabulek.
PS: Co jsem tak zkoušel největší české servery - seznam, iDnes a iHned, tak ani 1 není uzpůsoben na úzké obrazovky. Vím, že to neni žádný argument, jen tím chci říct, že kdo má takto úzký displej (ať už jakéhokoli zobrazovacího zařízení), tak se s tím bude potýkat všude a přizpůsobení by mělo být na straně daného zařízení nikoli serveru. :o) -- Tom120 1. 8. 2010, 19:35 (UTC)

Konec přenesené diskuse.

Dobrý článek[editovat zdroj]

Odebral jsem dobrý článek z těchto důvodů:

  1. Článek obsahuje zastaralá data (přidal jsem {{Aktualizovat|část}}.
  2. V souvislosti s předchozím bodem obsahuje článek sbírku nahodilých informací (proč je tu statistika aut na Slovensku a ne třeba v Polsku).
  3. Obahuje nadbytečné nezalomitelné mezery tam, kde být nemají (např. za vícepísmenými předložkami) a chybí tam, kde být mají (v oddělovači tisíců u čísel).
  4. Článek obsahuje nadbytečné grafické prvky (zejména vlaječky) a je tedy hůře přístupný.

--G3ron1mo 17. 4. 2012, 07:36 (UTC)

Oddělit část Automobilový průmysl v Česku na nový článek?[editovat zdroj]

Dobrý den, tento článek je dost obsáhlý a proto mě napadlo oddělit z něj část Automobilový průmysl v Česku a udělat z ní nový článek. Myslím že by to pomohlo zpřehlednit tento článek který se zabývá globálním hlediskem a mohli bychom více rozšířit tu českou stránku. Prosím ostatní o vyjádření. Přeji krásný den, --Martin2035 (diskuse) 16. 5. 2017, 16:35 (CEST)Odpovědět

Technická specifika[editovat zdroj]

Chybí mi tu technická stránka věci. Přehled dokumentů užívaných v automobilovém průmyslu (FMEA apod.), nebo třeba základní souřadnicový systém auta. --80.95.100.69 22. 6. 2017, 11:23 (CEST)Odpovědět

Dobrý den, děkujeme za postřeh. Bohužel tu asi ale nemáme nikoho, kdo by se tomuto tématu tolik věnoval, nejlepší by tedy bylo, abyste to doplnil Vy. --Martin2035 (diskuse) 22. 6. 2017, 13:56 (CEST)Odpovědět