Diskuse:Alfa Romeo 155

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Odstraněné informace[editovat zdroj]

Vkládám informace odstraněné revertem z 4. 4. 2009. --Jvs 4. 4. 2009, 11:14 (UTC)

Historie modelu Alfa Romeo 155

Alfa Romeo 155 vznikla vlastně proto, že milánská automobilka vyhlásila v roce 1986 úpadek. Alfa Romeo automobilka se již delší dobu potýkala s finančními problémy. Vozy Alfa Romeo trpí řadou nemocí, protože nekvalifikovaní dělníci "tvořili" neodpovídající hodnoty. Tento problém byl však vyřešen robotizací výroby a založením "koncernu" Alfa Lancia Industriale Auto SpA.

Alfa Romeo je nástupcem kdysi vlajkové lodě automobilky modelu Alfa Romeo 75. Tento sedan střední třídy vycházel z Fiatu Tempra a vozu Lancia Dedra, s nimiž sdílel shodnou podlahovou platformu a taktéž konstrukční řešení podvozku. Motor se automobilka rozhodla umístit dopředu napříč a poháněna byla přední kola vozu, to však byl ze strany automobilky odchod velkým krokem od ryze sportovního vozu. Revoluční nové motory Twin Spark ( mají dohromady 8 svíček na 4-válcový motor - jedny předzápalové a druhé zápalové ) jsou upraveny pro běžný provoz: snížení spotřeby paliva, též snížení výrobních nákladů a zvýšení celkové hmotnosti vozidla. To vše přispělo k menší dynamice vozu něž u předchozího modelu 75. Přes tyto všechny nedostatky je konstrukce vozu považována za velice zdařilou jelikož má karoserii s velkou užitnou hodnotou, vynikající jízdní vlastnosti a též velmi dynamické motory zvláště pak Twin Sparky 16V ovšem tyto motory jsou velice problémové, ale o tom až níže.

Motorizace Alfy Romeo 155

  • Motory Twin Spark 8V se vyráběly v obsahu: 1.7, 1.8 a 2.0 litrů
  • Motory Twin Spark 16V se vyráběly v obsahu:1.6, 1.8, 2.0 litrů
  • Motory V6 24V se vyráběly v obsahu: 2.5, 3.0 litrů
  • Motory dieselové se vyráběly v obsahu: 1.9 a 2.5 litrů
  • Vrcholná motorická verze byla: 2.0 litrů s označením Q4 i s Turbem pod kapotou

Vůz Alfa Romeo 155 se začal vyrábět v roce 1992 a jeho výroba skončila s nástupem řady 156 v roce 1997.


Článek je moc pěkný a se znalostí věci. Dovolím si jen upřesnit, že řešení twin spark - tedy 8 svíček pro 4válcový motor- použila automobilka poprvé v roce 1914. S úspěchem. Původní motory Alfa vynikají mimořádnou výdrží a životností, a při základní údržbě najezdí běžně 300tis km, při troše péče i 500.000km. Ale původní motory mají litinový blok a pohon vaček dvojitým řetězem! I ten twin spark byl řešen jinak: svíčky zapalovaly současně a jejich hlavním úkolem byl zrychlyt prohoření směsi - tedy umožnit snížení předstihu. Uvedené problémy se týkají 16V Twin Spark. To totiž jsou motory Fiat, s hliníkovým blokem a rozvodem řemenem, kde se k hlavní svíčce - standartní velkosti - přidala menší, která ale zapaluje později... a navíc zapaluje ještě jednou v půlce cyklu. Jejím posláním je snížit emise při jinak bohaté směsi umožňující relativně vysoký výkon. Motor sám ale není pro takové zatížení navržen a z toho vyplývají uvedené problémy.

Možná zním trochu nekriticky, ale motory Alfa skutečně na svou dobu zcela vynikaly i mimo závodní okruhy. Už jen systém VIS, tedy řízerna změna nastavení vačkové hřídele, stojí za pozornost... objevila se asi 8 let před všeobecně uznávaným systémem VANOS od BMW... a byla zcela nepochybně jeho nikdy nepublikovanou předlohou.


benes@unipart.cz


Mezi silné stránky těchto vozů patří:

  • velmi strmé a přímé řízení, což podporuje zajišťuje vynikající jízdní vlastnosti
  • tvrdý podvozek
  • velmi ostré ABS
  • pozinkovaná karoserie
  • výborný zvuk motoru Twin Spark 16V
  • tah motoru po překročení 3000 ot./min.

Nevýhody vozů:

  • náročnost na servis přesně podle pokynů výrobce
  • dražší a méně dostupné náhradní díly
  • zadírání motoru Twin Spark 16V ( dodnes nezjištěna přesná příčina )

Externí odkazy