Diskuse:Alexandra Fjodorovna Ruská

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Chybí mi v článku zmínka, která by zdůvodnil zařazení carevny do kategorie: Svatí --Kenad 10. 12. 2009, 21:27 (UTC)

Až bych slzičku v oku zamáčkl ... V prvé řadě: monarchové neměli výměnou za svoji absolutní moc nárok na to uspořádat si rodinný život. Svatba Mikoláše a Alice byla porušením tohoto principu a ruské revoluce byly následky. Inu, když se vládcem stane pitomec a jeho manželkou hysterka, oba neschopní vládnout. Kromě toho: nastupujícího cara přesvědčovali, aby slavnosti zrušil. Citace:

Svědek, velkokníže Alexandr říká: „Moji bratři nedokázali skrývat rozhořčení, jednohlasně jsme požadovali okamžité odstoupení velkoknížete Sergeje Alexandroviče a přerušení korunovačních slavností. Byla to nepříjemná scéna. Starší velkoknížata podporovala generálního moskevského gubernátora (právě toho Sergeje Alexandroviče, který katastrofu na Chodyňském poli zavinil – A.B.). Můj bratr velkokníže Nikolaj Michajlovič odpověděl rozumně a jasně. Vysvětlil hrůzu situace. Upozornil na známé příklady francouzských králů, kteří tančili ve Versailleském parku a nevěnovali pozornost blížící se bouři. Apeloval na dobré srdce mladého císaře. ‚Uvažuj, Niku‘ řekl a díval se Mikulášovi II. přímo do očí, ‚krev pěti tisíc mužů, žen a dětí ulpí nesmazatelně na Tvé vládě. Vzkřísit mrtvé nemůžeš, pomoci jejich rodinám ale ano. Nedávej svým nepřátelům důvod k řečem, že mladý král tančí, zatímco jeho zemřelé věrné poddané vezou do márnice‘. Ten večer se car Mikuláš II. zúčastnil velkého plesu pořádaného francouzským velvyslancem. Zářivý úsměv na tváři velkoknížete Sergeje přivedl zahraniční činitele k názoru, že Romanovci přišli o rozum …“

A ještě jedna záležitost (i když by to chtělo předělat i další části): Smrt v Jekatěrinburgu. Ono to vypadá, že bílí (m.j. Československé. legie) dali rudým podmínku, že je nechají jít, pokud zabijí cara a jeho rodinu! Celé město bylo totiž obklíčeno vyjma železniční trati, po které vyrazil šéf bolševiků za Leninem získat souhlas s popravou. Vrátil se stejně bezstarostně za týden (když během té doby boje neprobíhaly), ještě se vykecávali telegrafem, potom cara s rodinou popravili a potom vyklidili město. Za nimi do města vstoupili bez nějakých problémů bílí. jik

Zdravím jika (snad jsi to ty). Nerozumím příliš formulaci: V prvé řadě: monarchové neměli výměnou za svoji absolutní moc nárok na to uspořádat si rodinný život. Svatba Mikoláše a Alice byla porušením tohoto principu a ruské revoluce byly následky. - Že by revoluce v Rusku byla přímým následkem porušení principu sňatkové politiky, mi jako přícina připadá dost zvláštní.
Inu, když se vládcem stane pitomec a jeho manželkou hysterka, oba neschopní vládnout. To je expresivní formulace, která nemá v encyklopedii co pohledávat. (U nás se stal současným vládcem pitomec, který v zemi způsobuje akorát rozbroje, ale jakou to má vypovídající hodnotu pro wiki?) Přeji hezký den, --Vit001 5. 8. 2014, 11:23 (UTC)