Diskuse:Abtova výhybka

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ozubnicová výhybka[editovat zdroj]

(Přeneseno z osobní diskusní stránky)

Při mém vzdělání si myslím, že ozubnicová výhybka nemá v článku o Abtově výhybce co dělat, páč to s touto výhybkou nemá nic společného.PetrS. 07:23, 21. 6. 2006 (UTC)

Původně jsem se také domníval, že Abtova výhybka je ustálený termín pro jeden typ výhybky. Při prohledávání zdrojů jsem však k svému překvapení narazil i na texty, kde se takto označují Abtovy výhybky pro ozubnicové dráhy, a jako laikovi se mi zdálo, že i autoři těchto textů vědí, o čem píší. Je mi zcela jasné, že Abtovy výhybky pro ozubnicové dráhy nemají s Abtovou výhybkou pro lanové dráhy nic moc společného, snad kromě svého konstruktéra, případně názvu. Jestli se Ti podaří doložit, že v jednom z významů je označení nějak oficializované a v druhém významu prokazatelně chybné, pak by bylo správné druhou část textu přemístit jinam a v článku Abtova výhybka ji nahradit jen odkazující zmínkou. Já si správností Tvého názoru nejsem natolik jist, abych tuto změnu sám realizoval. Zdravím. --ŠJů 16:51, 22. 6. 2006 (UTC)

Zkusil jsem google a tady jsou výsledky:

http://bad-wildbad.info/bergbahn/bergbahn-abt.htm

http://www.swr3.de/fun/alltagsfragen/question.php?fid=145&mode=a

http://home.arcor.de/guenter.kretzschmar/html/unt_ausweiche.html

http://www.funimag.com/funimag15/besancon03.htm

Na označení "Abtova výhybka" pro ozubnicovou výhybku jsem našel jen na několika českých stránkách, které mi však nepřipadaly příliš důvěryhodné pro použití jako zdroj technické terminologie. PetrS. 06:40, 23. 6. 2006 (UTC)

Nepochybuji o tom, že pro výhybku na lanové dráze se označení Abtova výhybka používá, a jsem nakloněn tomu, aby tento význam byl uveden jako první, běžnější. Uvedené odkazy mě však nepřesvědčily, že by tím bylo méně správné nebo méně oficiální použití v druhém významu, zvlášť jmenuje-li se po Abtovi celý ozubnicový systém, jehož součástí jsou i specifické výhybky. (Jsou lidé, kteří z existence termínu "veřejná linková doprava" v zákoně o silniční dopravě nesprávně vyvozují, že na drahách či vodních tocích žádná veřejná linková doprava neexistuje.) Pokud jde o míru běžnosti různých neoficiálních označení, tam bych úzus v jiném jazyce nepovažoval za směrodatný pro český úzus (je správnější české obecné označení rolba, nebo polské ratrak?). Je vcelku evidentní, že v češtině se označení používá v obou významech. Snad jen konkrétní doklad o tom, že nějaká patentová přihláška, ochranná známka nebo technická norma vyhrazuje označení jen té lanovkové výhybce, by mohl druhý význam odsunout jako méně správný či nesprávný.
Myslím, že v článku Abtova výhybka by určitě měla být aspoň zmínka o obou významech. Nemám ale nic proti tomu, aby konkrétní údaje o té ozubnicové byly přeneseny do jiného článku. Pokusím se s tím začít. --ŠJů 17:49, 23. 6. 2006 (UTC)