Diskuse:1745

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Redukcia[editovat zdroj]

Odstránila som niektoré mená (väčšinou lokálne osobnosti) - menej je niekedy viac. Myslím, si že nie je nutné takéto stránky zamorovať červenými odkazmi, najmä ak nietoré dátumy nemajú uvedené známych ľudí, alebo dokonca zle napísané odkazy. Ak sa to niekomu nepozdáva, prosím, nech sa vyjadrí v diskusii, a nerevertuje bez argumentu. Ďakujem. --Lalina 29. 3. 2011, 18:12 (UTC)

Revertuji. Váš zvláštní purismus si uplatňujte někde jinde, tady na něj není vhodné místo. --Lenka64 29. 3. 2011, 18:19 (UTC)
Nepozdáva se to i mně. Myslím si, že právě takovéto stránky mají obsahovat i červené odkazy na encyklopedicky významné, i když u nás méně známé osoby. O některých osobách je tento článek jedinou informací na cs.wiki, proto nechápu proč by se tato informace měla odstranit. Navíc červené odkazy motivují k zakládání článků. --Jowe 29. 3. 2011, 18:24 (UTC)

No, Jowe, pozri si trošku bližšie tie osoby - napr. lokálny nemecký politik. Naozaj si myslíš, že je mimo určitej geografickej oblasti významný? A že o ňom niekto napíše článok? To teda pochybujem, je tu kopec oveľa dôležitejších nevytvorených článkov. Len tak pre zaujímavosť, akí sú encyklopedicky významní pre cs wiki:

Je veľmi zaujímavé, ako dokáže odstránenie niekoľkých ľudí (každého jedného som si skontrolovala na de wiki, ak tam nebol tak na en, resp. jeho "domácej) poniektorých vydráždiť, ale to, že nie sú tam naozaj známi a dôležití, ktorí majú aj článok na cs wiki, alebo je tam ten odkaz dokonca zle napísaný a je červený, to im už vôbec nevadí. Pekný večer/deň. --Lalina 29. 3. 2011, 19:14 (UTC)

Významnost by se neměla posuzovat lokálně. Nelze říct, že je někdo významný pro německou wiki ale pro českou ne. Ikdyž o něm nikdo článek nenapíše, budeme tu mít aspoň základní info tj. jméno, příjmení, kdy se narodil, kdy zemřel a čím se stal významným. A to není úplně málo. Mě to nijak nevydráždilo a to, že tam chybí známější a významnější mi vadí. Ale řešení vidím spíše v doplňování tohoto seznamu a nikoliv v jeho promazávání. Též přeji hezký večer. --Jowe 29. 3. 2011, 19:31 (UTC)
Nehovorím, že to vydráždilo Teba. Určite sa dá povedať, že niektorí ľudia sú významní len pre nejakú geografickú oblasť, viď napr. vyššie uvedených. Takéto červené more určite nepôsobí dobre, je asi špecialitou cs a sk wiki (na iných to nemajú). A malo by to mať hranice, pretože ináč tieto dátumové stránky môžu mať stovky červených mien u ktorých je jasné, že ťažko niekedy bude o nich článok. A nikto normálny ma nemôže obviniť, že tieto stránky vandalizujem. V prvom rade dopĺňam a opravujem, a ak vymažem, tak po kontrole na ostatných wiki. Pekný večer. --Lalina 29. 3. 2011, 19:46 (UTC)
Možná by byl řešením kompromis. V článku 1745 by skutečně byly kvůli přehlednosti jen ty nejznámnější a nejvýznamnější osoby. A založil by se ještě podrobnější článek Narození 1745 kde by byli ti "méně významnější" a povětšinou červení. Toto řešení se mi jeví jako nejvhodnější, které by mělo vyhovovat oběma stranám. --Jowe 29. 3. 2011, 19:55 (UTC)
Ale mne nejde o to, aby mi niečo vyhovovalo. Ide mi o kvalitu wiki, a ku kvalite patrí aj nejaký vzhľad. Aj keď poniektorí nemajú toto porovnávanie radi, myslím, si že sa treba na to pozerať ako na knihu. Kúpil by si si obsahovo výbornú, ale úpravou príšernú encyklopédiu? Asi nie, a asi väčšina ľudí nie. Ak tvoríme, alebo upravujeme články, robíme to pre čitateľov. A čitateľov musia tie stránky osloviť aj vizuálne, aby si ich prečítali. Nie nadarmo sa hovorí, že obal predáva. A červené more v dobrom neupúta. --Lalina 29. 3. 2011, 20:09 (UTC)
Však proto navrhuju ten kompromis, který by řešil i vzhled článků o jednotlivých letech. Některý čtenář dává přednost vzhledu a jiný zase chce co nejvíc informací. Vždy je třeba hledat řešení které vyhovuje co nejvíce lidem. --Jowe 29. 3. 2011, 20:15 (UTC)
Založte si Žok a pokud vás většina podpoří, není problém. Fakt nebudu doplňovat články a pak se koukat jak někdo, kdo se zabývá subjektivním mazáním a spol. je ničí. --Lenka64 29. 3. 2011, 20:00 (UTC)

Stejně jako Lenka nechápu mazání.:( Působí to na mne jako pohrdání prací druhého wikipedisty a také času, který tomu věnoval. Jsem pro odstraňování pouze v případě, že jde o vandalismus nebo nesmyslné příspěvky. A o to v tomto případě rozhodně nešlo. --Meluzína 29. 3. 2011, 20:03 (UTC)

Meluzínka (ak Ti môžem tak hovoriť), určite nepohŕdam prácou iných, ani ich hneď neoznačujem za vandalov a podobne. Myslím si, že som to vysvetlila dosť jasne. Jednoducho si treba vybrať medzi červeným morom (kvantitou za každú cenu), alebo kvalitou. A veľmi dobre si rozmyslím, než niekoho vymažem (mimochodom, pri krížovej kontrole asi nenajdeš ani jedného z tých vymazaných). Pekný večer/deň. --Lalina 29. 3. 2011, 20:31 (UTC)
Ale Vy přece nemůžete dopředu detekovat, že Lenka nebo kdokoli jiný vzápětí někoho z těch lidí "nezamodří". --Meluzína 29. 3. 2011, 20:36 (UTC)
Fakt si myslíš/te, že napr. tých hore uvedených niekto niekedy urobí? To teda veľmi pochybujem, je tu kopec práce na oveľa dôležitejších. A ak niekto spraví článok, je to problém pridať dáta do dátumov? Ale každý hovoríme o niečom inom. Urobiť červené more na týchto stránkach je najmenej, ale o tomto to snáď nie je. Ak je podstatná encyklopedická významnosť pri článkoch, tak snáď nebudeme sem pridávať mená od buka do buka. A podľa ktorých verzii - de, fr, it, es, sk, pl, ...? To tu bude také červené more, že nič nebude možné nájsť. No, ja si radšej dám tú námahu a vyhľadám tých, čo už majú články na cs wiki, alebo sú naozaj tak dôležití, že v dohľadnej dobe ich niekto urobí. Urobila by som ich aj ja, ale nemienim zase počúvať výhrady k mojej češtine. --Lalina 29. 3. 2011, 21:41 (UTC) P.S. Pokojne si môžeme tykať. -
To červené moře může někoho, kdo česky umí, popostrčit, aby ten článek založil.--Meluzína 30. 3. 2011, 17:13 (UTC) PS. Nejsem Meluzínka a tykat si nechci.
No, zatím se wiki neřídí tím " co si nějaká Lalina myslí, že je nejdůležitějí"...takže věnujte se, čemu uznáte za vhodné, ale nevnucujte to ostatním. Tvrzení "Urobiť červené more na týchto stránkach je najmenej" svědčí o tom, že nevíte, o čem mluvíte, doplňování datumových článků, at už modrými nebo červenými odkazy je celkem časově náročné, ale chápu, že při minutovém mazání oněch dat vám to tak nepřijde. Na závěr: "it:Abbondio Stazio - len it (a to sú vo Švajčiarsku tri veľké jazyky)" mne celkem pobavilo...dotyčný byl aktivní převážně v Itálii, což z článku celkem jasně vyplývá, takže argumentovat tím, že je "jen" v italštině je trochu mimo. --Lenka64 30. 3. 2011, 05:00 (UTC)
No, už som Vám to, Lenka64, písala, ale ako vidím, nepochopili ste. Takže posledný raz - keďže Vám aj naďalej chýba slušnosť (minimálne v kontakte so mnou, či ohľadne mňa), tak si nějakú Lalinu nevšímajte, nemienim sa už s Vami baviť, po skúsenostiach s Vami ma Váš názor vôbec nezaujíma. P.S. Pre tých čo si myslia, že toto moje vyjadrenie je prehnané - mám svoje skúsenosti s Lenkou64.