Diskuse:Řasy

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jednak, text je částečně obsažen i v dokumentu na http://www.ped.muni.cz/wbio/studium/Ucit_mat/zrnenka.doc, dále text není ani tak o řasách jako o zrněnce - obé nutno vyjasnit. -jkb- 10:11, 23. 8. 2006 (UTC)

Jak se řeší případy, kdy je text opsán z papírové knihy? Jako v tomto případě, autorka sama přiznává že je to opsané z učebnice přírodopisu pro 6. ročník, podle mého zkoumání je to tato učebnice - přírodopis 6, RNDr. Jaroslav Jurčák, Dr.; PaedDr. Jiří Froněk a kol. ISBN: 80-7230-136-5. Text je úplně stejný jako ten, co je k nalezení zde: A nakonec je pravda, že o řasách tam není zhola nic, a jak by taky mohlo být, když řasy jako kategorie neexistují, je to rozdělené na zelené řasy, hnědé řasy, ruduchy atd.--Bodlina 10:18, 23. 8. 2006 (UTC)


Obávám se, že nelze tvrdit, že v článku o řasách není zhola nic. Rozhodně ovšem článek nechci ani v nejmenším obhajovat, při stylu, jak jsou v něm fakta podána, není jeho informační hodnota příliš vysoká. Oceňuji však zejména autorčin odvážný exkurs do aktuální biologické systematiky, zejména ve srovnání s některými jinými botanickými články, které, mírně řečeno, mnohdy recentní stav poznání této problematiky nereflektují. --HayoBaeß 21:08, 25. 10. 2006 (UTC)

Současná podoba článku je výsledkem mé snahy ho nějak přepsat a s původním stavem nemá už nic společného. Jinak tímto děkuji za pochvalu:) --Bodlina 08:39, 26. 10. 2006 (UTC)

Zdravím Tě Bodlino. Uvedený systém řasových organismů bude ještě potřebovat určité úpravy. Předně, když už se akceptuje zvolený systém říší dle Simpsona & Rogera (2002), je nutno v zájmu zachování konsistentního přístupu shrnout všechny ty zelené, červené a glaukofytí řasy do jediné říše s cévnatými kytkami, totiž do říše Plantae, prostě "rostliny". Je hezké, že u každé ze skupin uvádíš počet obalných membrán chloroplastů, jen mě napadá, že taková informace není pro laika bez bližšího rozvedení důsledků endosymbiotické teorie příliš přínosná. A ještě poslední výtka, Tvé tvrzení, že řasy "nejsou schopné přežít v suchém prostředí" je mylné, podívej se někdy pěkně zblízka na takové ty červenavé chomáčky a zelené povlaky na kůře stromů, nebo zdech starých domů... - jsou to řasy, které si tam úspěšně vegetují, abych tak řekl, aericky.. Protože jsem si vědom kvality Tvých ostatních článků, z přirozeného respektu jsem nechtěl řasy hnedle zkraje překopat. Jestli ovšem nic nenamítneš a nemáš-li eminentní zájem tak učinit sama, poněkud bych ho časem převyprávěl.--HayoBaeß 19:21, 26. 10. 2006 (UTC)

Hlavně nedovol, aby ti přirozený respekt bránil opravovat a přepisovat cokoliv, co jsem kdy vytvořila nebo přetvořila! Já jsem veterinární medik, mým oborem je tudíž medicína a do takových věcí jako je systém eukaryot nebo houby vlastně jenom tak fušuju a doufám, že jsem v uvedených oborech nenapáchala moc škody. Zrovna článek řasy je výsledkem mojí snahy rychle napsat něco smysluplného místo té hrůzy, která tady byla předtím (doporučuji historii článku k nahlédnutí:)) - na převyprávěný článek se těším, aspoň se něčemu novému přiučím:) --Bodlina 19:52, 26. 10. 2006 (UTC)