Diskuse:Řád menších bratří

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Poznámky ke zpracování v rámci projektu Studenti píší Wikipedii (2012/2013)[editovat zdroj]

Různé[editovat zdroj]

Textu chybí průběžný poznámkový aparát.

Již je, ale nedostatečný, odkazy až za dlouhými segmenty textu obsahujícími poměrně dalekosáhlá tvrzení, což není v pořádku. Dz (diskuse) 30. 1. 2013, 22:35 (UTC)

Doplnil jsem reference ke všem odstavcům a podstatným údajům , jako letopočty a důležité osoby. Pro lepší odzdrojování jsem musel připojit o jeden zdroj navíc (PAVLINCOVÁ, Helena. Judaismus, křesťanství, islám). Podle mého názoru už by měly být dostatečné, alespoň podle toho jak vypadají ostatní hesla studentů kteří už úspěšně odevzdali.Freorh (diskuse) 23. 2. 2013, 13:42 (UTC)

Vylepšit by potřeboval sloh hesla. Často je použit nevyjádřený podmět, ačkoliv je to již mnoho vět zpět, co byl podmět vyjádřen (nebo mezitím přišel předěl sekcí). Pozor na neúplné věty ("Původně tvořen sedmkrát deseti Zdrávasy"). Dz (diskuse) 30. 1. 2013, 22:35 (UTC)

S pomocí několika kolegů se mi povedlo odstranit či přetvořit neúplné věty do již srozumitelné formy, a snad i slohová forma vypadá líp alespoň kolegům, kteří mi pomáhali připadala v pořádku.Freorh (diskuse) 23. 2. 2013, 13:42 (UTC)

Chce to zapracovat na kompozici, aby jednotlivé odstavce tvořily provázané heslo, nebyly bodovými poznámkami (viz např. oddíl Spiritualita a zaměření). Navrhuji také nově promyslet kompozici hesla a názvy sekcí. Dz (diskuse) 30. 1. 2013, 22:35 (UTC)

Pozměnil jsem kompozici odstavce Spiritualita a zaměření, a nakonec sem se rozhodl změnit název na Řehole a způsob života a podle tohoto názvu uzpůsobyt i obsah odstavce, ikdyž základní koncepce zůstala zachována beze změny.Freorh (diskuse) 23. 2. 2013, 13:42 (UTC)

Některé formulace znějí neurčitě ("mniši dělali, co se dalo"), bylo by možné je nahradit citací s odkazem na zdroj nebo revidovat? Dz (diskuse) 30. 1. 2013, 22:35 (UTC)

S kolegy jsme pozměnily formulace některých vět které byli sporné ovšem se snahou zachovat podstatu vět. Pokoušël jsem se zkrátit dlouhá zdělen ze zdrojů aby byly snadněji uchopitelné a některých případech se mi nezdálo přímá citace zdroje jako lepší provedení.Freorh (diskuse) 23. 2. 2013, 13:42 (UTC)

V textu chybí průběžné odkazy na literaturu ("reference"). Prospělo by mu také lepší strukturování. Arachne39 (diskuse) 18. 12. 2012, 19:00 (UTC)

Reference jsem přidal a strukturu opravil jak nejlépe sem dokázal s pomocí kolegů.Freorh (diskuse) 23. 2. 2013, 13:42 (UTC)

Veci ako "Heslo", "Patroni", "Oděv"... by sa mohlo formátovať do žltého rámčeka v pravom rohu. Meganka

O změnu v tomto směru jsem se pokoušel, ale bohužel po snaze změnit Inbox, který byl už pro řád vytvořený nebo vytvořit jeho alternativu se mi ani mím kolegům nepovedlo přinutit v tomto ohledu wikipedii ke spolupráci proto jsem byl nucen zachovat původní umístění položek Oděv a Patroni bezezměny.Freorh (diskuse) 23. 2. 2013, 13:42 (UTC)

Nevyřešené informační duplicity[editovat zdroj]

Článek obsahuje do určité míry duplicitní, ale ne ekvivalentní informaci o nunciech. Je potřeba informaci přesunout je tam či onam a vysvětlit jasněji, jaký je vztah mezi syndiky a nuncii.

Stejný problém je s údaji o rozdělení na observanty a konventuály: i o něm se pojednává dvakrát, přičemž jednou je navíc pro observanty používáno označení spirituálové (prověřit, co používá tam citovaný zdroj, tj. Buben). Informaci bude třeba uvést jen jednou, tam, kde je to bude vhodnější, a bude třeba jasně artikulovat vztah mezi spirituály a observanty (je to totéž, něco trošku jiného...).

Dz (diskuse) 20. 2. 2013, 21:39 (UTC)

Po opětovné pročtení zdrojů (Lawrence-Dějiny středověkého mnišství a Buben-Encyklopedie řádů) jsem zjístil že oba spisovatelé používají pro stejnou fukci různý výraz Lawrence používá výraz nunciové a Buben syndikové ale u obou se jedná o syndiky jako správci peněz kláštera, což ovšem nunciové nejsou, proto sem se rozhodl raději odstranit pojem nunciové z hesla úplně aby nedošlo k křížení informací.

Podle zdroje Buben jsem špatně pochopil jeho vyjádření spirituálů vs observanté. Buben výhradně používá výraz observanti o když se zmiňuje že mají podobné názory, ale spirituály popisuje jen jako heretické hnutí. Jelikož je na wikipedii samostatné heslo Spirituální františkáni nebudu se touto odnoží zabývat a pouze nechám odkaz v souvisejících článcích.Freorh (diskuse) 23. 2. 2013, 13:42 (UTC)

Reference[editovat zdroj]

Reference jsou nedostatečné. Každé tvrzení (každá věta apod.) by mělo být doloženo, jednak proto, že se tak odborné texty prostě píší, jednak i z praktických důvodů: další wikipedisté budou článek doplňovat a tím přestane být souhrnná reference vztahující se k celé sekci či odstavci korektní. Dz (diskuse) 20. 2. 2013, 21:58 (UTC)

Napríklad celý úvod ešte stále neobsahuje žiaden odkaz na použitý zdroj. Je potrebné ho doplniť. Meganka 22.2. 2013, 13:50 (UTC)

Podle vašich připomínek a pomoci kolegů jsem přidal podstatné reference a přidáním nového zdroje jsem mohl odzdrojovat i úvod, který jsem nechal zachovaný s několika změnamy z původní verze hesla. Reference už jsou připojené ke každé podstatné informace a samostatným odstavcům.Freorh (diskuse) 23. 2. 2013, 13:42 (UTC)