Diskuse:Řád augustiniánů

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Neměl by někdo informace o tzv. Řádu obutých augustiánů? Zajímaly by mne případné informace o klášteře který byl kdysi v Žamberku. --Bohemianroots 3. 1. 2009, 09:54 (UTC)

Otevřel jsem Církevní řády a kongregace v zemích českých a o Žamberku je tam jen zmínka v rámci sídel. Řád obutých augustiniánů je totožný s řádem Augustiniáni poustevníci, o nichž je v článku odstavec. Nevídím v něm ale zmínku o Bosích Augustiniánech (Ordo Augustiniensium Discalceatorum). --Kacir 3. 1. 2009, 10:29 (UTC)
Já jsem zas nahlédl do Encyklopedie českých klášterů ISBN 80-85983-17-6. Obutí augustiniáni jsou totožní s augustiniány poustevníky a od nich se v 16. stol. oddělili bosí augustiniáni. Co se týče Žamberka, tak v heslové části vůbec není uveden, jediná zmínka je právě v úvodních kapitolách o jednotlivých řádech, v kapitolce o obutých augustiniánech. Cituji: „Řád doporučil Přemyslu Otakaru II. v roce 1263 papež Urban IV. V Čechách vznikly řádové domy v Bělé pod Bezdězem, Ročově (..výpis klášterů..) a snad v Žamberku.“ Slovo „snad“ zvýrazněno mnou. --Harold 3. 1. 2009, 10:49 (UTC)

Neúplné údaje, chybí 1373 klaášter v dolním Ročově. Uživaqtel.