Diskuse:Čtvrtý svět

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Definice článku[editovat zdroj]

V článku chybí autoritativní zdroj, který by prokázal užívání uvedeného termínu v tomto úzkém významu (lovci a sběrači). Na enwiki se používá en:4th World ve významu izolovaných komunit neschopných se propojit s ostatním světem (tam patří i ghetta u velkých měst apod.), příbuzný je i článek en:Least Developed Countries. --Beren 11:15, 5. 8. 2006 (UTC)

Navrhuji odstranit prolinkování na venkovní wikipedie. Odkazují na jiné dělení, i když název je stejný. Domnívám se (vlastní výzkum), že náš článek pojednává o něčem jiném, než je na en wiki. Samozřejmě, že se může jednat o fakt, že se jedná o nedodělané verze a časem by se stalo, že články budou podobné, ale momentálně nejsou. Momentálně náš článek pojednává o společenstvech, které jsou nezávislá na naší civilizaci a které žijí tradiční cestou. En článek spíše pojednává o zemích, ve kterých je chudoba natolik zřejmá, že tradiční tržní mechanismy selhávají a kde opět nastává výměný obchod.
Nepředpokládám, že by soběstačné společnosti nezávislé na naší civilizaci byli chudé ve smyslu svého přežití. Oni jsou spokojení, jelikož neznají naše vymoženosti. ejich zařazení do ekonomického dělení světa ve smyslu 4. světa je chybou, která vyhcází z nemožnosti určovat HDP na osobu u soběstačných společenstev, kam by se spíše měli řadit.
4. svět z pohledu ekonomiky je nejspíše oblastí chudby, kde přijmy HDP na osobu překračují minimální hodnoty (čísla bohužel nevím abych to podepřel). Nejspíše zde dochází k zaměnování dvou členění, jednoho ekonomického a druhého sociologického. Bohužel nejsem odborník na problematiku a tak se spíše jedná o soukromý názor nepodložený, který jsem si utvořil z povrchového zájmu o tyto dvě oblasti. --Chmee2 12:00, 5. 8. 2006 (UTC)
Na žádost se sem dívám, ovšem odjíždím na kratší dovolenou, tedy jen poznámka: buď problematika (a tím i terminus technicus) existuje, potom ovšem nějak stejně v češtině i angličtině atp., tedy i podobně na více wikipediích, a má být prolinkováno; ale říci, že en.wiki se na top dívá spíš z ekonomického hlediska kdežto česká wiki z jiného prostě nejde. Buď jsou obě hlediska správná a mají být použita, potom to má být na obou wikipediích (no, dejme tomu, na jedné to nějaký čas schází); ale dělit všeobecný teoretický problém ta, že jeden se na to dívá jako ekonom a druhý jako sociolog nejde, přinejmenším ne v encyklopedii, která popisuje, a v tom případě pak oba pohledy (pokud - ještě jednou - tyto existují a jsou oprávněné a jsou všeobecně uznávané). Pokud se oba pohledy od sebe liší či si odporují, tak se to zde prostě a jednoduše popíše. Čili: pokud se dá něco měnit, tak s textem článků, možná nejen zde, ale na prolinkování to neleží. -jkb- 12:24, 5. 8. 2006 (UTC)

Přejmenování[editovat zdroj]

Navrhuji redirect na Přírodní národy zdá se mi výstižnější. --Jenda H. 12:48, 20. 10. 2007 (UTC)