Diskuse:Česká barokní literatura

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ten článek mi přijde těžce prokatolický. Přes propagandistická vyjádření typu „Česká barokní literatura byla z důvodu nepříznivých politicko-kulturních okolností i přes všechny výkony žánrově omezená.“, po nedoložená zajímavá zavádějící (i když asi pravdivá) tvrzení jako „Jezuitský školský systém (přijatý roku 1599) patřil v té době k nejlepším. (...) Jeho kvality uznával i Jan Amos Komenský.“ až po vyloženě vtipné snahy bránit germanizaci češtiny skrze několik bohemismů přejatých němčinou: „Je ovšem nutno podotknout, že stejně tak do české němčiny pronikaly bohemizmy, i když v míře značně menší.“

Je možné, že je to mým nedostatečným zaostalým vzděláním a všechno to sedí — myslím si ale, že zrovna v tomto kontroverzním a pro Čechy bolestivém tématu by se měly důraznější výroky citovat nezaujatými zdroji. Například „hrubé omyly a naprosté nepochopení osvícenců, ale především pozitivistů“ je podle mě beze zdroje tvrdit docela… drsné. Berte prosím tento můj NPOV buď jako žádost o umírnění jednostranného tónu, nebo alespoň o doložení zdrojů, které mne dostatečně přesvědčí o tom, že to takhle skutečně bylo a že násilná rekatolizace a odchod české inteligence české kultuře vlastně prospěly.

--Lukax 20:30, 15. 5. 2008 (UTC)

Souhlasím, působí to jakoby opsané z nějaké komunistické učebnice dějepisu --MiroslavJosef 20:44, 15. 5. 2008 (UTC)

Dost jsem to překopal a pročistil, doufám, že NPOV už tam být nemusí, ale článek by ještě chtěl místy vylepšit a ozdrojovat.--Ioannes Pragensis 09:17, 14. 7. 2008 (UTC)
Děkuji, je to takhle mnohem lepší. --Lukax 13:45, 14. 7. 2008 (UTC)