Diskuse:Áo dài

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

rikam si, ze kdyz se clanek o Hồ Chí Minhovi jmenuje (barbarsky) Ho Či Min, tak jestli by se i tento clanek nemel jmenovat jenom "Ao Dai", bez diaktritiky, popripadne i "Ao Zaj" (D se ve vietnamstine cte jako Z, "ceske" D se ve vietnamstine pise Đ).. carka zdola doprava ve vietnamstine neoznacuje delku pismene, ale stoupajici ton celeho slova, carka zeshora dolu v cestine neexistuje a oznacuje nizky ton-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 123.17.199.7 (diskusebloky) 15.02, 1. srpna 2012‎ (CE(S)T)


takze, ted v clanku wikipedie o Vietnamstine jsem se docetl toto

Vietnamština se zapisuje latinkou, český přepis by měl zachovávat původní psanou podobu, ovšem bez diakritických znamének. Vietnamština má jediné shodné diakritické znaménko s češtinou - čárku „´“, avšak ta má v každém jazyce jiný fonetický význam. Jediným problémem je přepis oposice vietnamských hlásek „d-đ“ (česká abeceda nezná literu „đ“). Písmeno „đ“ výslovností přesně odpovídá oposici „z-d“ v češtině. Někteří autoři přepisují obě hlásky do češtiny shodně jako „d“, to v některých případech vede ke zmatení a znesnadňuje identifikaci původního vietnamského zápisu, jiní autoři používají přepisu „z=d“ a „d=đ“ (tedy např. jména spisovatelů Xích Điểu a Xuân Diệu se přepíší Xich Dieu a Xuan Zieu), v němž zůstávají rozlišeny rozdíly z originálního zápisu, neboť vietnamština písmeno „z“ nepoužívá, čímž je zjevný jeho zástupný charakter. V ryze odborných textech se doporučuje zachovat vietnamský zápis i s diakritikou.

proto zadam, aby clovek, ktery ma tento clanek na starost IHNED prejmenoval clanek na AO ZAI, jinak si wikipedie sama sobe bude odporovat a me hodnoceni wikipedie jako celku, ktere uz je tak nizke, klesne jeste niz-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 123.17.201.102 (diskusebloky) 15.05, 15. srpna 2012‎ (CE(S)T)

Wikipedie nefunguje tím způsobem, že by někdo měl některý článek „na starost“. A nemá ambice vždy sjednocovat to, co je v reálném světě rozkolísané. Běžné chyby můžete opravovat s odvahou, nicméně zrovna přejmenování článku je umožněno jen schváleným uživatelům. --Tchoř (diskuse) 15. 8. 2012, 13:14 (UTC)