Dharug

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dharug
Přibližné (bývalé) rozšíření jazyka dharug (červeně)
Přibližné (bývalé) rozšíření jazyka dharug (červeně)
RozšířeníAustrálieAustrálie Austrálie (okolí Sydney)
Počet mluvčích0 rodilých mluvčích, několik málo lidí co jazyk ovládají
Klasifikace
Postavení
Regulátornení stanoven
Úřední jazyknení úředním
Kódy
ISO 639-1není
ISO 639-2není
ISO 639-3xdk
Ethnologuexdk
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dharug (též darug, eora, iyora nebo Sydney language) je australský domorodý jazyk, kterým mluvili austrálské kmeny Darugů a Eorů v oblasti největšího australského města Sydney a jeho okolí. Řadí se pod velkou jazykovou rodinu pama-nyunganských jazyků (kam patří většina australských domorodých jazyků), v rámci kterých se řadí pod yuin-kurické jazyky. Jazyk zcela vymřel na začátku 20. století, od 90. let 20. století ale probíhají programy na obnovu jazyka. Jazyk měl dva hlavní dialekty: dharug a iyora. Tyto dialekty jsou někdy považovány za samostatné jazyky.

Z jazyka dharug převzala angličtina (a poté i čeština) mnoho slov, z jazyka dharug pochází například slova dingo, koala, vombat nebo bumerang.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kmeny Eorů a Darugů žili v této části Austrálie tisíce let. Velká část z nich ale zemřela po epidemiích nemocí dovezených britskými kolonisty v 18. století, s čímž se logicky snížil i počet mluvčích jazyka dharug. První britské záznamy o jazyce pochází z roku 1791. Angličtina také převzala z jazyka mnoho slov. V 19. století postupně jazyk dharug začal nahrazovat anglický pidžin. Kolem roku 1875 zbývala již hrstka mluvčích, na začátku 20. století poté vymřel úplně. O několik desetiletí později ale vznikly programy na obnovu jazyka a několik málo potomků Darugů a Eorů se jazyk znovu naučilo.

Ukázka[editovat | editovat zdroj]

Tři věty v jazyce dharug a český překlad:[1]

  • Diam o waw? (Kde jsi?)
  • Diam o diam o. (Jsem tady.)
  • Píyibaouwi dana. (Porazí mě.)

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Dharug language na anglické Wikipedii.