David Meltzer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
David Meltzer
Narození17. února 1937
Rochester
Úmrtí31. prosince 2016 (ve věku 79 let)
Oakland
Povoláníbásník, autor sci-fi, hudebník a spisovatel
OceněníPEN Oakland/Josephine Miles Literary Award
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

David Meltzer (17. února 1937 Rochester31. prosince 2016 Oakland) byl americký básník, prozaik a hudebník. Mezi bítníky patřil k jazzovým básníkům. Roku 2008 dostal cenu Foundation for Contemporary Arts Grants to Artists Award.

Život[editovat | editovat zdroj]

V roce 1957 se přestěhoval do San Francisca, kde se účastnil dění v uměleckém hnutí San Francisco Renaissance. Patřil do okruhu básníků Jacka Spicera a Roberta Duncana. V bítnické literatuře si začal získávat jméno, když jeho tvorbu zařadil Donald Allen do své antologie The New American Poetry 1945–1960. Vydal více než 50 básnických sbírek a prozaických děl.

V roce 1971 Meltzer už publikoval vlastní antologii The San Francisco Poets. Obsahuje rozhovory s básníky, ukázky jejich poezie a bibliografii. Od roku 1980 učil na New College of California.

Zemřel poté, co prodělal mrtvici ve věku 79 let.[1]

Hudebník[editovat | editovat zdroj]

Meltzer byl jazzový kytarista. Narodil se v rodině hudebníků. Otec hrál na violoncello a matka byla harfenistka. Kolem věku 11 let vystupoval v hudebním programu v rádiu a televizi. Po rozvodu rodičů odešel s otcem do Los Angeles. V San Francisku v 1958 nahrál a vydal první album své čtené poezie s doprovodem vlastní jazzové hudby pod značkou vydavatelství Dickson's Vaja.

V 1968 podepsal protestní manifest Writers and Editors War Tax Protest, který vyzýval odmítnout platit daně na protest proti válce ve Vietnamu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku David Meltzer na slovenské Wikipedii.

  1. David Meltzer, Beat Poet and Musician, Dies at Age 79 [online]. Billboard, 2017-01-07 [cit. 2019-09-17]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]