David Joris

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
David Joris
Osobní údaje
Datum narození1501
Místo narozeníBrusel
Datum úmrtí25. srpna 1556 (ve věku 54–55 let)
Místo úmrtíBasilej
Povolánímalíř
multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

David Joris (okolo 1501 Bruggy28. srpna 1556 Basilej) byl vlámský kazatel novokřtěnectví. Původním povoláním byl malíř skla, vyzdobil mj. kostel ve městě Enkhuizen.

Byl následníkem Melchiora Hoffmana a stal se stoupencem sakramentariánů, kteří neuznávali přítomnost Krista v hostii. V roce 1528 byl v Delftu za urážku monstrance odsouzen ke zbičování, propíchnutí jazyka a vypovězení z města. V roce 1533 ho pokřtil Obbe Philips, zanedlouho se stal presbyterem a zúčastnil se velkého sněmu v Bocholtu. Byl představitelem mystického křídla anabaptistů, ďábla považoval za pouhou alegorii. Měl četné vize a označoval se za proroka a následníka krále Davida. Napsal spis 'T Wonder Boeck (Kniha zázraků). Odmítal násilí, proto odsoudil obsazení Münsteru, rozešel se s hlavním proudem novokřtěnectví a založil sektu davidistů.[1] Jeho matka Marietje Jan de Gortersdochter byla v roce 1539 popravena za kacířství.

Kvůli sporům s Menno Simonsem musel Joris opustit Nizozemí a od roku 1544 žil v Basileji pod falešným jménem Jan van Brugge. Zemřel v roce 1556 jako vážený občan a byl pohřben v Leonhardskirche. V roce 1559 jeho zeť Nicolas van Blesdijk prozradil úřadům jeho skutečnou identitu, Joris byl odsouzen jako kacíř, jeho tělo bylo exhumováno a veřejně spáleno.[2]

Dochoval se Jorisův portrét od Jana van Scorela.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]