Daniel Matthias Niemecsky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Med. Dr. et Phil. Dr. Daniel Mathias Německý
Narození13. února 1762
Nové Město na Moravě
Úmrtí16. července 1824 (ve věku 62 let)
Brno
Povolánílékař, hudebník, hudební skladatel a varhaník
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Daniel Matthias Niemecsky, někdy je též uváděn jako Daniel Matyáš Německý (13. února 1762 Nové Město na Moravě – 16. července Brno 1824), byl lékař, botanik, hudebník a odborný spisovatel. Jeho bustu vytvořil Jan Štursa.[1] Někdy je zaměňován s jeho otcem.

Život[editovat | editovat zdroj]

Jeho otec Daniel Niemecsky (někdy je uváděn jako Daniel Matyáš Německý) byl měšťan, varhaník, rektor školy a syndikus v Nové Městě na Moravě.[2] Gymnázium vystudoval v Jihlavě. Od roku 1780 studoval humanitní vědy na Univerzitě Karlově v Praze. Od roku 1783 studoval přírodní vědy a lékařství na Vídeňské univerzitě. Dne 6. 12. 1788 získal titul medicinae doctor (zkratka Med. Dr.)

Po ukončení studia vykonával osmiměsíční lékařskou praxi v Brně. V letech 1810 až 1824 mj. dělal lékaře na Lékařské fakultě Vídeňské univerzity. V létech 1810 až 1824 dělal lékaře v Brně. Navrhoval a prosazoval léčbu s využitím zelné šťávy, později též s využitím šťávy z ovoce, aby léčba byla přístupná pro chudé.[1]

Dílo[editovat | editovat zdroj]

  • Pertractatio de plantis parasiticis aliisque segeti obstantibus, nec non de insectis agros et hortos vastantibus, cum pluribus iconibus aeneis. Tomi duo. Francofurti ad Moenum 1795 (česky: Pojednání o parazitických rostlinách a jiných škůdcích plodin a také o hmyzu, který pustoší pole a zahrady ...)
  • Hintheilung des Pflanzenreichs (1796) (česky: Léčení rostlinnou říší)[3]
  • Anleitung zur Pflanzenkur nebst einer neuen Eintheilung des Pflanzenreiches und dessen Einfluss auf die Luft. Wien 1799. Zweyte vermehrte und verbesserte Aufgabe, Wien 1800 (český: Návod na bylinnou kúru spolu s novou klasifikací rostlinné říše a jejím vlivem na ovzduší)
  • Zur Richtschnur des Lebens unentbehrliche Betrachtungen der Natur: in Rücksicht auf Menschenwohlfahrt mit physisch-moralischen Anmerkungen erläutert, und allen Lebensschätzen gewidmet (1802) (česky: Úvahy o přírodě nezbytné pro vedení života: vysvětlené s ohledem na lidské blaho ...)[4]
  • Necessaria ad vitae normam naturae contemplatio, quam respectu salutis humanae,notis physico - moralibus illustratam omnibus vitae cultoribus denovet Daniel Niemecsky, Philosophiae et Medicinae Doctor, nec non facultatis medicinae in Universitate Vindobonensi membrum. Tomi tres, Viennae 1803–1809 (vyšlo i v německém překladu) (česky: Nezbytností pro normu života je kontemplace přírody, kterou s ohledem na lidské zdraví, označovanou jako fyzicko-morální, ilustruje Daniel Niemecsky, doktor filozofie a medicíny a také člen lékařské fakulty Vídeňské univerzity)[5]
  • Ueber die Entstehung, Fortpflanzung und Tilgung der Insekten und derjenigen Würmer, die in den Eingeweiden der Menschen wohnen. Mit einer Kupfertafel. Strassburg (eingentlich Wien) 1807 (česky O původu, rozmnožování a zániku hmyzu a těch červů, kteří žijí ve střevech člověka ...)
  • Fragraente zűr Naturgeschichte. Wien,1807 (česky: Fragmenty přírodní historie)[6]
  • Contemplationis naturae respectu salutis humanae pars prima. Vídeň 1809 (česky: Rozjímání o přírodě s ohledem na lidské zdraví)[7]
  • Zur Richtschnur des Lebens unentbehrliche Betrachtüng der Natur in Rücksicht auf Menschenwohlfahrt: in Rücksicht auf Menschenwohlfahrt mit physisch-moralischen Anmerkungen erläutert, und allen Lebensschätzern gewidmet. Vídeň 1809 (česky: Ohleduplnost k přírodě, nezbytná pro vedení života, s ohledem na lidské blaho: vysvětleno s ohledem na lidské blaho s fyzickými a mravními poznámkami a věnováno všem hodnotitelům života).[8]
  • Supplementum contemplationis naturae cum erroribus typographicis. Brno 1817[9]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Encyklopedie dějin města Brna: Med. Dr. et Phil. Dr. Daniel Matthias Niemecsky. encyklopedie.brna.cz [online]. 2004 [cit. 2023-08-11]. Dostupné online. 
  2. Encyklopedie dějin města Brna: Daniel Niemecsky. encyklopedie.brna.cz [online]. 2004 [cit. 2023-08-11]. Dostupné online. 
  3. REHDER, Alfred; SARGENT, Charles Sprague. The Bradley bibliography; a guide to the literature of the woody plants of the world published before the beginning of the twentieth century;. [s.l.]: Cambridge, Riverside Press 590 s. Dostupné online. 
  4. NIEMECSKY, Daniel. Zur Richtschnur des Lebens unentbehrliche Betrachtungen der Natur: in Rücksicht auf Menschenwohlfahrt mit physisch-moralischen Anmerkungen erläutert, und allen Lebensschätzen gewidmet. 1,2. [s.l.]: Schönfeld 68 s. Dostupné online. (německy) Google-Books-ID: 4PFbAAAAcAAJ. 
  5. NIEMECSKY, Daniel Matyáš. NECESSARIA AD VITAE CONTEMPLATIO, QUAM, RESPECTU SALUTIS HUMANAE, NOTIS PHYSICO-MORALIBUS ILLUSTRATAM OMNIBUS VITAE CULTURIBUS.: PARS PRIMA. [s.l.]: Characteribus Alberti Viduae 398 s. Dostupné online. (latinsky) Google-Books-ID: Tmf3sOJtnAwC. 
  6. VEREIN FÜR NATUR- UND HEILKUNDE, Pressburg. Pozsonyi Orvos-Termeszettudomanyi Egyesulet Kozlemenyei. [s.l.]: Pozsony 846 s. Dostupné online. 
  7. NIEMECSKY, Daniel Matyáš. CONTEMPLATIONIS NATURAE RESPECTU SALUTIS HUMANAE PARS PRIMA.: PARTIS PRIMAE VOLUMEN TERTIUM. [s.l.]: Typis Leopoldi Grund 430 s. Dostupné online. (latinsky) Google-Books-ID: SgitHLNz4hoC. 
  8. NIEMECSKY, Daniel. Zur Richtschnur des Lebens unentbehrliche Betrachtüng der Natur in Rücksicht auf Menschenwohlfahrt: in Rücksicht auf Menschenwohlfahrt mit physisch-moralischen Anmerkungen erläutert, und allen Lebensschätzern gewidmet. [s.l.]: in der v. Schönfeldischen k. k. priv. Buchdruckerey 350 s. Dostupné online. (německy) Google-Books-ID: TJIJvjPcofIC. 
  9. NIEMECSKY, Daniel Mathias. Supplementum contemplationis naturae cum erroribus typographicis. [s.l.]: na 30 s. Dostupné online. (latinsky) Google-Books-ID: 8wqaDQfn5ZUC.