Přeskočit na obsah

Dům novosadské obchodní mládeže

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dům novosadské obchodní mládeže
Pohled na jižní stranu budovy
Pohled na jižní stranu budovy
Poloha
AdresaBulevar Mihajla Pupina 7-9, Novi Sad, SrbskoSrbsko Srbsko
UliceBulevar Mihajla Pupina
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dům novosadské obchodní mládeže (srbsky v cyrilici Дом новосадске трговачке омладине, v latince Dom novosadske trgovačke omladine) je budova na třídě Mihajla Pupina v severosrbském městě Novi Sad. Rohová budova je nápadná především díky původnímu nápisu spolku, který v něm působil (Spolek novosadské obchodní mládeže) a který se dochoval i do 21. století.

Adresa stavby je Bulevar Mihajla Pupina 7.

Budova vznikla v letech 19301931 podle návrhu architekta Đorđe Tabakoviće.[1] Vznik budovy financovali tehdejší velkopodnikatelé Nikola Tanurdžić a Miloš Raletić. Dle původního projektu měla být stavba realizována v jiné podobě, nakonec zvítězila modernistická podoba se zdůrazněný přízemím a prvním patrem.

Sloužila nejen jako kancelář výše uvedené organizace; nacházela se zde také večerní škola, knihovna, nebo slavnostní sál. Stavební práce na budově probíhaly postupně, vzhledem k turbulentním 30. letům na území tehdejší Jugoslávie se nedostávalo prostředků a tak bylo levé křídlo dokončeno až později. V průčelí se nacházela nad posledním patrem socha Merkura.

Po druhé světové válce byla budova znárodněna a přebudována na byty. V přízemí se nachází dlouhodobě lékárna.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BOGDANOVIĆ, Jelena; FILIPOVITCH, Lilien. On the Very Edge: Modernism and modernity in the arts and architecture of interwar Serbia. [s.l.]: Leuven University Press, 2001. ISBN 978-9058679932. S. 194. (angličtina) 
  2. Článek na portálu novisad.travel (srbsky)