Dům mládeže (Bělehrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dům mládeže
V roce 2007
V roce 2007
Základní informace
Výstavba1964
Poloha
AdresaBělehrad, SrbskoSrbsko Srbsko
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dům mládeže (srbsky v cyrilici Дом омладине, v latince Dom omladine) se nachází v srbské metropoli Bělehradu na adrese Makedonska 18, v centru města, na rohu ulic Makedonska a Dečanska.

Budova slouží jako kulturní centrum pro řadu organizací, zabývající se mládeží. Kromě prostor, které jsou určeny pro různé neziskové organizace, se zde nachází také přednáškové sály pro 520 a 300 lidí, klub a galerie.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Budova vznikla na přelomu 60. a 70. let v lokalitě bývalé hospody Ginić. Stavební práce na ní byly dokončeny v roce 1974. Samotná instituce Domu mládeže (zkr. DOB) byla založena již v roce 1964. Architektem výškové budovy byl Ninoslav Kučan, který jej připravil ve spolupráci s Dragem Iblerem a Momčilem Belobrkem.

Budova je nápadná díky plastice umístěné u vstupu a orientované do Dečanské ulice. Její autor byl inspirován památníkem, připomínajícím osvobozenecký partyzánský boj v Chorvatsku. Podle něj také nesla název kavárna Sunce, umístěná v přízemí budovy.

Původně se zde nacházela i otevřená univerzita.[1], festival amatérských divadel, filmový festival známý pod populárním názvem Mala Pula a v neposlední řadě i jazzová setkání.[1] Dům mládeže byl v 80. letech 20. století jedním z významných organizátorů koncertů v Bělehradě.[2]

V současné době zde také sídlí organizace American Corner.

V letech 20102011 se uskutečnila komplexní rekonstrukce objektu, díky čemuž mohl opět sloužit pro řadu kulturních akcí srbské metropole.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b BUJOVIĆ, Branko. Beograd u prošlosti i sadašnjosti. Bělehrad: Draganić, 2003. ISBN 86-441-0014-9. S. 145. (srbština) 
  2. ANTONIĆ, Zdravko; TASIĆ, Nikola; DRAGANČIĆ, Nikola. Istorija Beograda. Bělehrad: Balkanološki institut SANU – Draganić, 1995. ISBN 86-7179-021-5. S. 541. (srbochorvatština) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]