Conventillo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Domy typu conventillo ve čtvrti La Boca v Buenos Aires
Conventillo v Buenos Aires kolem roku 1900

Conventillo (zdrobnělina z convento, tj. klášter) je typ obytného domu, který se vyskytuje především v Jižní Americe. Toto označení je používáno v Argentině, Uruguayi, Chile a Bolívii, zatímco v dalších zemích existují pro obdobný typ bydlení jiné výrazy (např. inquilinato v Ekvádoru, Kolumbii a Venezuele, quinta nebo callejone v Peru, cortijo v Brazílii,[1] casa de vecindad ve Španělsku[2]).

Jedná se o nájemní obytné domy, tvořené jednopokojovými buňkami, které jsou pronajímány jednotlivcům nebo i celým rodinám. Pokoje jsou v patrech a galeriích seskupeny kolem centrální dvorany, která je společná pro všechny obyvatele. Společné jsou také užitkové místnosti, záchody, jídelna, apod.[3] Nosné konstrukce jsou z dřevěných trámů, vyztužených kameny nebo cihlami, stěny jsou zvenčí obloženy plechy, často pestrobarevnými.

Domy typu conventillo jsou v Argentině a Uruguayi pozůstatky chudinských kolonií, které vznikly v 19. století a ve kterých bydleli imigranti především z Evropy. V Buenos Aires je známá je např. čtvrť La Boca, včetně ulice Caminito.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Conventillo na španělské Wikipedii.

  1. GILBERT, Alan. La ciudad latinoamericana. Arquitectura y urbanismo. México: Siglo XXI, 1997. ISBN 968-23-2085-2. (španělsky) 
  2. casa [online]. Rae.es [cit. 2019-01-06]. Dostupné online. (španělsky) 
  3. Como se vive en los conventillos de Valparaíso. La cuestión social en Chile. 1918-05-18. Dostupné online. (španělsky)