Consociatio Internationalis Musicae Sacrae

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Consociatio Internationalis Musicae Sacrae (ve zkratce CIMS), česky Mezinárodní sdružení pro duchovní hudbu, je papežská komise zřízená papežem Pavlem VI. dne 22. listopadu 1963 za účelem péče o zdárný a správný vývoj duchovní hudby. Podle statutu z roku 1979 je organizačně podřízeno Kongregaci pro bohoslužbu a svátosti římské kurie. Kromě úsilí o odborně orientovanou výchovu a vzdělání církevních hudebníků se věnuje také pořádání mezinárodních sympózií o duchovní hudbě.

CIMS sídlí v Římě a bylo kanonicky zřízeno listem Nobile subsidium Liturgiae, vydaným na svátek sv. Cecilie dne 22. listopadu 1963.

Sympózia o duchovní hudbě[editovat | editovat zdroj]

V roce 1950 dal Svatý stolec podnět k pořádání mezinárodních kongresů o duchovní hudbě (Řím 1950, Vídeň 1954, Paříž 1957, Kolín nad Rýnem 1961). Po druhém vatikánském koncilu pokračuje v organizování těchto kongresů podle svých statut právě tato římská mezinárodní organizace CIMS.

Následovaly V. a VI. kongres v Chicagu-Milwaukee (1966) a v Salcburku (1974). Mezitím se konala sympozia o aktuálních otázkách duchovní hudby: Salcburk, Maastricht, Le Mans, Řím, Bozen, Fontgombault, Sao Paulo a Washington.

Díky přípravným pracím na hudebně-etnologickém sympoziu v Římě (1975) mohl být v roce 1978 založen mezinárodní ústav pro hymnologicka a hudebně-etnologická studia (Institut für hymnologische und musikethnologische Studien) v Kolíně nad Rýnem, který má pracoviště v Haus der Kirchenmusik v Maria Laach. Tematika a zaměření tohoto ústavu, tj. hudebně-etnologický výzkum, určily volbu tématu pro VII.mezinárodní kongres v roce 1980 a měly vliv na volbu sousedního hlavního města SRN Bonnu jako místa konání kongresu.

V roce evropské hudby 1985 – tedy 35 let po I. mezinárodním kongresu o duchovní hudbě – se konal opět v Římě VIII. mezinárodní kongres o duchovní hudbě, a to ve dnech 17. až 23. 1istopadu. Během kongresového týdne bylo papežem Janem Pavlem II. posvěceno nové sídlo pro Pontificio Istituto di Musica Sacra (ústav založil v roce 1911 papež sv. Pius X.) v budově někdejšího opatství S. Girolamo. Zde je nyní též sídlo CIMS, který zde v roce 1988 uspořádal III. hudebně-etnologické sympozium. Pravidelné generální shromáždění se konalo v roce 1990 v Augsburku vzhledem k mezinárodně příkladnému charakteru tamějších církevně-hudebních struktur a pro liturgickou i uměleckou úroveň hudby v tomto biskupském sídle.

III. mezinárodní sympozium na téma Musica sacra a brazilská kultura se konalo v jubilejním roce objevení Ameriky 1992 v Rio de Janeiro. Sympozium vedlo k velkoryse proponovanému projektu výzkumu hudby jihoamerických indiánů, podporovanému německou spolkovou vládou.

V roce 1994 se konalo sympozium o duchovní hudbě v Praze na Strahově na téma Povinnosti a možnosti výchovy a praxe v oblasti posvátné hudby ve světle učení druhého vatikánského koncilu.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]