Chan-min Chu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chan-min Chu 胡漢民

Chu Chan-min (tradiční čínština: 胡漢民; zjednodušená čínština: 胡汉民; pchin-jin: Hú Hànmín; Jyutping: Wu4 Hon3 Man4; 9. prosinec 187912. květen 1936) byl čínský filozof a politik, který jedním z prvních konzervativních pravicových frakčních leaderů v Kuomintagu (KMT), během revoluční Číny.

Život[editovat | editovat zdroj]

Chu byl původu Hakka z Ťi-an, provincie Ťiang-si. Trần Xuân Sinh tvrdil, že Chu Chan-min by mohl být potomkem Hồ Hán Thươnga, druhého panovníka z vietnamské dynastie Hồ.[1] Jeho otec se přestěhoval do města Pchan-jü v provincii Kuang-tung, aby převzal pozici oficiála.[2]

Když mu bylo 21 let, kvalifikoval se jako Ču-ren. Od roku 1902 studoval v Japonsku a v roce 1905 vstoupil do Tchung-meng-chuej (Čínská revoluční aliance) jako redaktor novin Min Pao. Mezi lety 1907 a 1910 byl součástí několika ozbrojených převratů. Krátce po Sinchajské revoluci, v roce 1911, byl jmenován guvernérem Kuang-tungu a hlavním tajemníkem Prozatímní vlády. V roce 1913 se zúčastnil Druhé revoluce, kde po jejím neúspěchu následoval Sunjatsena do Japonska. Zde spolu založili Kuomintang (Čínská nacionalistická strana). Chu žil v Kuan-tungu mezi lety 1917 a 1921, kde pracoval pro Sunjatsena, nejdříve jako ministr dopravy a poté jako jeho hlavní poradce.

Chu byl velmi inspirován revolučními nacionalistickými ideály kemalismu, poté co navštívil kemalistické Turecko. Doufal, že Čch'-ang bude modelovat svou republiku stejně jako Atatürk, tedy s omezeným vojenským zapojením do politiky.[3][4]

Chu byl zvolen do Ústředního výkonného výboru na první konferenci Kuomintangu v roce 1924. V průběhu září působil jako vice-generalissimo, když Sunjatsen odešel z Kantonu do Šao-kuanu. [5] Sunjatsen zemřel v květnu roku 1925 v Pekingu. Chu byl jedním ze tří nejmocnějších lidí v Kuomintangu, dalšími dvěma byli Wang Ťing-wej a Liao Čung-kchaj. Liao byl zavražděn v srpnu téhož roku, a Chu se stal hlavním podezřelým a následně byl zatčen. Po Šanghajském masakru v roce 1927 Chu podpořil Čankajška a byl vedoucím legislativního dvora v Nankingu.

Přestože Chu souhlasil se spoluprácí s Čankajškovou vládou, odporoval Čankajškově nadvládě politické moci, a místo toho prosazoval že větší moc by měla mít strana. Chu se také střetl a Čankajškem v zájmech ohledně Čankajškova návrhu dát hlavní vládní pozici Čang Süe-liangovi, výměnou za jeho loajalitu. Tuto nabídku odsoudil Chu jako „špinavou dohodu“. Chuova a Čankajškova spolupráce se rozpadla, když Wang Ťing-wej, který se vzbouřil proti Čankajškově vládě, představil v říjnu roku 1930 návrh ústavy. V reakci na Wanga porušil Čankajšek svoji předchozí dohodu s Chuem, že odloží vyhlášení své vlastní prozatímní ústavy. Chu plán silně kritizoval, obával se, že ústava odsune Sunjatsena při provádění jeho učení jako zákona země a že Čankajšek použije ústavu k legalizaci svého monopolu na moc.[6]

Později, 28. února 1931, byl Chu Čankajškem umístěn do domácího vězení kvůli sporům ohledně nové prozatimní vlády. Vnitřní stranický nátlak tak donutil Čankajška, aby Chua propustil. Chu se poté stal mocným vůdcem v jižní Číně, prosazoval tři politické principy: odpor vůči japonské invazi, odpor vůči válečným magnátům a odpor vůči samozvanému vůdci Čankajškovi. Anti-Čankajškovy frakce v KMT se shromáždily v Kantonu, aby vytvořily konkurující vládu. Požadovaly po Čankajškovi rezignaci z jeho dvojího postu prezidenta a premiéra. Občanská válka byla však odvrácena japonskou invazí do Mandžuska. Chu nadále ovládal jižní Čínu, srdce KMT, s pomocí Čen Ťi-tchanga a kliky Nového Kuang-si. Tam se pokusil vytvořit nový model vlády bez korupce a klientelismu, aby zdiskreditoval Čankajškův režim v Nankingu.

Ačkoli Chu nominálně vedl „Radu pro politické záležitosti jihozápadu“ zřízenou klikami válečníků Kuang-tungu a Kuang-si, a propůjčil své jméno, aby legitimizovaly tento válečný režim, válečník Kuang-tungu Čen Ťi-tchang byl vůči jeho vlivu podezřívavý, a odmítl mu umožnit návrat do Kantonu. Chu místo toho bydlel v Hongkongu pod účinnou kontrolou válečníků a dostával od Čena pravidelné platby.[7]

Chu byl zastáncem akcí vedeným proti japonské agresi a kritizoval Čankajška za jeho „bezpáteřní selhání přijmout silnou politiku vůči cizí mocnosti, která roztrhala a zpustošila naši vlast!“ [8]

Chu v červnu 1935 navštívil Evropu a tím ukončil svůj politický útok na Čankajška. Téhož roku byl v prosinci na prvním zasedání páté konference Kuomintangu za své nepřítomnosti zvolen předsedou Ústředního výboru pro společné záležitosti. Chu se vrátil do Číny v lednu 1936 a žil v Kantonu, dokud nezemřel 12. května 1936 na krvácení do mozku.

Jeho smrt zažehnula krizi. Čankajšek chtěl na jihu Číny Chua nahradit loajalisty, a ukončit tak autonomii oblasti, která byla pod Chuem nastavena. Na to zareagoval Chen a skupina Nového Kuang-si tím, že chtějí Čankajška odstranit z pozice úředníka. V takzvaném "Liang-kvangském incidentu" byl Chen donucen odstoupit z funkce guvernéra Kuang-tungu poté, co Čankajšek podplatil mnoho důstojníků z Chenových řad a ti změnili stranu, načež se spiknutí zhroutilo.

Huovou politickou filozofií byla myšlenka, že individuální práva člověka jsou funkcí příslušnosti národu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Hu Hanmin na anglické Wikipedii.

  1. Trần Xuân Sinh. Thuyết Trần. Hải Phòng Publishing House, p. 419.
  2. Nationalist Party | Definition, History, Taiwan, Ideology, & Facts | Britannica. www.britannica.com [online]. 2024-04-29 [cit. 2024-04-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. "Interactions Between Two Republics: The Republic of Turkey and the Republic of China (1923-1949) | BRIQ" [online]. Dostupné online. 
  4. "與胡漢民的約法之爭,蔣介石第二次下野的直接原因". 21 March 2021. [online]. Dostupné online. 
  5. "CHINA: Swath to Success". TIME. 23 July 1934. Archived from the original on 25 November 2010. Retrieved 22 May 2011.. www.time.com. Dostupné online. 
  6. Suisheng Zhao (1995). Power by Design: Constitution-Making in Nationalist China. University of Hawaii Press. pp. 116–119.. [s.l.]: [s.n.] ISBN 9780824863982. 
  7. Suisheng Zhao (1995). Power by Design: Constitution-Making in Nationalist China. University of Hawaii Press. pp. 134–136.. [s.l.]: [s.n.] ISBN 9780824863982. 
  8. "CHINA: Swath to Success". TIME. 23 July 1934. Archived from the original on 25 November 2010. Retrieved 22 May 2011.. www.time.com. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]