Cerknické jezero

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cerknické jezero
Poloha
StátSlovinskoSlovinsko Slovinsko
Map
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha3 800 ha
Délka10,5 km
Šířka4,7 km
Ostatní
Nadm. výška546 m
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cerknické jezero (slovinsky Cerkniško jezero) je vodní plocha poblíž města Cerknica na jihozápadě Slovinska. Nachází se v jižní části stejnojmenného polje v Dinárských horách v nadmořské výšce 550 metrů. Při maximálním stavu vody je největším jezerem ve Slovinsku.

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Jediným přítokem je říčka Cerkniščica, hlavním zdrojem vody jsou však krasové vyvěračky, velikost jezera proto závisí na hladině podpovrchové vody v daném ročním období. Průměrná rozloha se pohybuje okolo 25 km² – v době jarního tání může rozloha činit až 40 km² a maximální hloubka 10 m, kdežto v horkém a suchém létě jezero téměř úplně vysychá a mění se v pláň porostlou rákosím.[1]

Využití[editovat | editovat zdroj]

Jezero patří k významným turistickým atrakcím, kde je možno provozovat vodní sporty a rybolov (hojně se zde vyskytuje štika obecná), jako hnízdiště vodního ptactva je zapsáno na seznam Natura 2000.

Historie[editovat | editovat zdroj]

O jezeře se zmiňuje Strabón pod názvem Lugeon, sezónní kolísání jeho hladiny popsal již v 17. století Janez Vajkard Valvasor v dopise Královské společnosti.

S místem je spojena legenda o zakázané lásce mezi potomky znepřátelených šlechtických rodů, kteří nakonec v jezeře nalezli smrt.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. DOUBRAVNICKÝ, Jan. Ojedinělý přírodní jev Evropy. Ohromné jezero, které každé léto zmizí. iDNES.cz [online]. 2012-11-13 [cit. 2019-04-09]. Dostupné online. 
  2. SLEZÁKOVÁ, Magdalena. O zarmoucené lásce, kterou nezachránil ani laskavý vodník. Jak vzniklo čarokrásné Cerknické jezero?. iROZHLAS [online]. Český rozhlas, 2017-04-21 [cit. 2019-04-09]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]