Bzdinka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bzdinka
Bzdinka
Bzdinka
Poloha
StátČeskoČesko Česko
Map
Zeměpisné souřadnice
Ostatní
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bzdinka je rybníček ležící asi půl kilometru západně od města Dobříš. Nedaleko něj roste památný dub.

Původ názvu[editovat | editovat zdroj]

Název rybníčku se odvozuje od husitského hejtmana Jana Hvězdy z Vícemilic, který tudy se svým oddílem táhl v roce 1425 dobýt tvrz Obořiště. Při návratu se v rybníčku myl a začal se topit. Vojáci jej zachránili a místní pojmenovali na památku rybníček podle jeho přezdívky, Bzdinka.[1]

Pověst[editovat | editovat zdroj]

Podle pověsti žil v době husitských válek jeden lakomý sedlák. Když jednou vyhnal žebračku, ona mu pohrozila, že jednou bude sám žebrat dům od domu. Kvůli hrozbě války se sedlák ukryl i se ženou a penězi v lese. Jeho žena však onemocněla, a v tom se objevila stará žena, která mu řekla, že když obětuje všechny své peníze, poradí mu. Sedlák však nevzal všechny peníze, a k rybníčku odjel jen s částí z nich. Stařena mu řekla, že když nebyl ochoten obětovat všechny peníze, nebude mít ani ženu ani peníze. Truhlice spadla do rybníčku a peníze se proměnily v kamení. Po návratu zjistil, že se proměnily i ostatní peníze a jeho žena mezitím zemřela.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Dle výše zmíněné pověsti rybníček existoval již počátkem 15. století. Dlouhá léta patřil obci, začátkem 18. století se dostal do vlastnictví rodiny Pátkových a po roce 1756 přešel do majetku zámku. Voda se používala na zavlažování zámeckých zahrad a zámecké kašny.

Potok vytékající z rybníčku tekl do rybníčku na okraji dnešního Mírového náměstí. Na přelomu 19. a 20. století byl od okraje města zatrubněn. Při velkých deštích však potok přetéká a teče po ulici na náměstí. Městská kronika zaznamenává, že v roce 1984 bylo po bouřce na náměstí 30 cm vody.

Dub Bzdinka[editovat | editovat zdroj]

Okolo rybníčku roste několik starých dubů letních. Jeden z nich je památným stromem. Jeho stáří je odhadováno na 500 let, výška 29 m a obvod 466 cm.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Bzdinka [online]. Informační středisko města Dobříš [cit. 2022-02-09]. Dostupné online. 
  2. Dobříšské pověsti. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]