Bulevar Evrope (Novi Sad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bulevar Evrope
Umístění
StátSrbskoSrbsko Srbsko
MěstoNovi Sad
Poloha
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bulevar Evrope (srbsky Булевар Европе) je ulice v hlavním městě srbské autonomní oblasti Vojvodina, Novi Sad. Nachází se v západní části metropole Vojvodiny a spojuje dálnici A1 se západní částí města až po místní část Liman a bulvár Cara Lazara. Jedná se o nejdelší ulici ve městě.[1]

Název[editovat | editovat zdroj]

Třída je pojmenována podle Evropy.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ulice vznikla v prostoru, kudy vedla před přestavbou novosadského železničního uzlu z Bělehradu do Subotici.[1] Stálo zde také nákladové nádraží, které bylo rovněž zrušeno. Přestože při železničním náspu již městská ulice vedla, nejednalo se o široký bulvár a rušnou třídu. V 80. a 90. letech 20. století byla od tohoto bulváru západním směrem vybudována Bistrica, jako jedno z posledních novosadských sídlišť. I tak ale prostor okolo komunikace zůstal do velké míry nezastavěn.

V roce 2016 byla ulice prodloužena od křižovatky z komunikací Rumenački Put k dálnici A1.[2]

Ulice byla v 21. století vzhledem k velkému množství nezastavěné plochy cílem pro řadu stavebních firem (developerů) a vznikala zde celá řada nových výškových budov, včetně i té nejvyšší ve městě.

Zvažováno je výhledově prodloužení ulice až k dunajskému břehu a překročení veletoku mostem, čímž by se komunikace stala významnější z hlediska tranzitní dopravy.[3]

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o velmi rušnou šestiproudou ulici. Tři jízdní pruhy v každém směru jsou odděleny středovým pásem[1] a z obou stran komunikace ještě přiléhají oddělené cyklostezky.

Významné objekty[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c УЛИЦА ПРИЧА ПРИЧУ: БУЛЕВАР ЕВРОПЕ. Gradske info [online]. [cit. 2024-01-30]. Dostupné online. (srbsky) 
  2. NOVI SAD DOBIO NOVU SAOBRAĆAJNICU: Otvoren Bulevar Evrope. Kurir.rs [online]. [cit. 2024-01-30]. Dostupné online. (srbsky) 
  3. Konačno objašnjenje kako je novi NS most obilaznica: Uticaj vijadukta na stanovnike Bulevara Evrope. 021 [online]. [cit. 2024-01-30]. Dostupné online. (srbsky)