Bronzové stíny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bronzové stíny
AutorLindsey Davisová
Původní názevShadows in Bronze
PřekladatelAlena Jindrová-Špilarová
ZeměSpojené království
Jazykangličtina
CyklusMarcus Didius Falco
Žánrhistorický detektivní román
VydavatelSidgwick & Jackson
Datum vydání1990
Česky vydáno2002
ISBN80-7257-765-4
Předchozí a následující dílo
Ztracené stříbro Měděná Venuše
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bronzové stíny (1990, Shadows in Bronze) je historický detektivní román anglické spisovatelky Lindsey Davisové. Jde o druhý díl dvacetidílné knižní série, odehrávající se v antickém Římě za vlády císaře Vespasiana. Jejím hlavním hrdinou je soukromý informátor (vlastně soukromý detektiv) Marcus Didius Falco, který je také vypravěčem románu.[1]

Obsah románu[editovat | editovat zdroj]

Příběh románu začíná v Římě na jaře roku 71, kdy musí Falco na příkaz císaře Vespasiana diskrétně odstranit rozkládající se mrtvolu tajně popraveného spiklence. Spiknutí proti císaři není totiž ještě plně potlačeno. Jeden ze spiklenců, Gnaeus Atius Pertinax, bývalý manžel dcery senátora Decima Camilla Vera Heleny Justiny, je ve vězení zabit svými druhy, aby nemohl před soudem vypovídat. Propuštěný otrok Barnabas, jeho přítel a zároveň nevlastní bratr, je rozhodnut se pomstít. Založí požár v jednom z římských chrámů, při kterém zahyne další ze spiklenců.

Vespasianus je ochoten zrádcům, kteří se uchýlili do svých vil v luxusních letoviscích, pro klid v říši odpustit. Podle jeho přání se Falco vydá se svým přítelem Petroniem, velitelem aventinské hlídky vigilů (vlastně římské policie Militia Vigilum), a s jeho rodinou do Neapolského zálivu, oficiálně na prázdniny, ale ve skutečnosti předat spiklencům císařovo poselství. Zde se opět setká s Helenou Justinou, se kterou se navzájem milují, ale která je pro něho jako pro plebejce společensky nedosažitelná.

Falco překazí další plány některých zrádců na ohrožení císaře a zjistí, že Barnabas je ve skutečnosti údajně zavražděný bývalý Helenin manžel a zrádce Pertinax. Ten kvůli penězům nutí Helenu, aby se za něho opět provdala, ale je Falconem zabit.

Bronz z titulu románu odkazuje na sochu mladé Heleny.

Adaptace[editovat | editovat zdroj]

Česká vydání[editovat | editovat zdroj]

  • Bronzové stíny (Praha: BB/art 2002), přeložila Alena Jindrová-Špilarová.
  • Ztracené stříbro, Bronzové stíny, Měděná Venuše (Praha: BB/art 2011), přeložila Alena Jindrová-Špilarová.
  • Ztracené stříbro, Bronzové stíny, Měděná Venuše (Praha: BB/art 2012), přeložila Alena Jindrová-Špilarová.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]