Bolesław Niemierko

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bolesław Niemierko
Narození17. července 1935 (88 let)
Poznaň
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

prof. dr hab. Bolesław Niemierko (* 17. července 1935, Poznaň) je polský pedagog a didaktik. Známý je pro svoji taxonomii kognitivních cílů ve výuce. Působí na univerzitě v Gdaňsku.

Niemierkova taxonomie kognitivních cílů[editovat | editovat zdroj]

Niemierko rozděluje dvě úrovně osvojení kognitivních cílů, které dále dělí na další dvě podúrovně.

  1. úroveň - vědomosti:
    1. zapamatování - žák si dokáže vybavit jednotlivé pojmy, fakta, zákony, zásady činnosti apod., aniž by je zaměňoval nebo zkresloval. Aktivní slovesa: opakovat, napsat, definovat, znát, umět, pojmenovat, reprodukovat, vybrat, doplnit, přiřadit, seřadit.
    2. porozumění - žák dovede zapamatované vědomosti prezentovat v jiné formě, než v jaké je získal, dále dovede poznatky kategorizovat, zestručnit. Aktivní slovesa: dokázat, jinak formulovat, interpretovat, odhadnout, předložit, vyjádřit vlastními slovy (jinou formou), vysvětlit, vypočítat, objasnit, předvést, opravit, změřit.
  2. úroveň - dovednosti
    1. využití vědomostí v typových situacích - tzv. specifický transfer. Žák dovede vědomost využívat ve vzorové situaci, která mu byla předložena. Důraz je kladen na to, aby daná situace reflektovala reálné situace. Aktivní slovesa: načrtnout, použít, uspořádat, řešit, vyzkoušet.
    2. využití vědomostí v problémových situacích - tzv. nespecifický transfer. Žák dovede využít vědomosti k formulování problémů, provádění analýz a syntéz nových jevů, formulovat plán další činnosti apod. Aktivní slovesa: provést rozbor, rozhodnout, rozlišit, rozčlenit, specifikovat, klasifikovat, napsat sdělení, navrhnout, shrnout, vyvodit obecné závěry, argumentovat, obhájit, porovnat, posoudit, prověřit, srovnat s normou, vybrat, uvést klady a zápory, zdůvodnit.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • KALHOUS, Zdeněk; OBST, Otto a kol. Školní didaktika. 1. vydání. Praha: Portál, 2002. 448 s. ISBN 80-7178-253-X.

Související články[editovat | editovat zdroj]