Bois de la Cambre

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bois de la Cambre
Vstupní brána do parku v roce 1872
Vstupní brána do parku v roce 1872
LokalitaBois De La Cambre a Terkamerenbos, Brussel, Brusel, BelgieBelgie Belgie
Zeměpisné souřadnice
Nadmořská výška113 m
Založeno1866
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Podzim v parku

Bois de la Cambre (nizozemsky Ter Kamerenbos) je jeden z bruselských parků. Nachází se v jižní části města; s centrem belgické metropole je spojen širokou třídou Avenue Louise, vybudovanou v roce 1861, témže roce, kdy byl založen i park. Anglický park je podlouhlého severo-jižního tvaru a jeho rozloha činí 1,23 km². Park je znám jako Zelené plíce Bruselu[1] a jako vstupní brána do lesa Forêt de Soignes.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Návrh zbudování parku představil v roce 1827 německý architekt Édouard Keilig; realizace se odehrála na začátku 60. let 19. století. Po dokončení byl park místem častých návštěv královny Marie-Henrietty.

Na území dnešního parku hráli vojáci britské armády před bitvou u Waterloo kriket, a proto je jeden z trávníků známý jako Anglický trávník (francouzsky Pelouse des Anglais). Tuto skutečnost dodnes připomíná pamětní dub, vysazený roku 1965, a pamětní deska.

V centrální části parku se nachází ostrov s tzv. Robinsonovou chatou, která vznikla roku 1877. Původní stavbu zničil v roce 1991 požár a následně byla v letech 2006-2009 vybudována znovu. V současné době je chata přístupná za pomocí loďky, která zajišťuje spojení se zbytkem parku.

Hlavní silnice procházející okolo parku je od devadesátých let během víkendů uzavřena pro dopravu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Brussels: Europe’s greenest city! - KBC Brussels Bank & Insurance. KBC Brussels [online]. [cit. 2021-09-10]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]