Bohuslav Bláha (kněz)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bohuslav Bláha
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
Svěcení
Kněžské svěcení23. června 1957
Osobní údaje
Datum narození24. února 1932
Místo narozeníDomamil
Datum úmrtí23. srpna 2018 (ve věku 86 let)
Místo úmrtíBrno
Povoláníduchovní a kněz
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bohuslav Bláha (24. února 1932 Domamil23. srpna 2018 Brno) byl český (resp. moravský) římskokatolický duchovní.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Po maturitě studoval v semináři v Litoměřicích, ke byl také v červnu 1957 vysvěcen na kněze. Jeho prvním kaplanským místem byl Třebíč-Zámek, dále Prosiměřice, Dačice a Jihlava. V roce 1961 mu byl odňat státní souhlas k veřejné duchovní služby a další čtyři roky pracoval ve stavebním podniku v Jihlavě.

Poté, co mu církevní tajemník vrátil státní souhlas, působil dvanáct let v olomoucké arcidiecézi, zejména v pohraničních oblastech. Po umožnění návratu do brněnské diecéze byl čtyři roky administrátorem v Kobeřicích u Brna a Nížkovicích. Nejdelší dobu svého kněžského působení (celkem 32 let) strávil jako farář ořechovských farností (ve farnostech Všech svatých a u sv. Jiří). V závěru života vypomáhal jako kněz v brněnském kostele sv. Maří Magdalény v Brně.

Jeho celoživotní zálibou bylo sbírání devocionálií – svatých obrázků. Jeho sbírka činila přibližně dvanáct tisíc kusů. Šlo o obrázky ručně malované, vystřihované z papíru, dřevořezy, mědiryty, ocelorytiny, kamenotisky i ofsety. Svaté obrázky ze sbírky byly vystavovány nejen v ořechovské farnosti, ale také v Brně v kostele sv. Michala, ve Vlastivědném muzeu v Kyjově nebo ve Znojmě-Hradišti.

Zemřel 23. srpna 2018.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Zemřel P. Bohuslav Bláha [online]. biskupstvi.cz, 2018-06-29. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]