Bod varu (film)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bod varu
Původní názevBoiling Point
Země původuSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Jazykanglicky
Délka92 minut
Žánrdrama
Námět, scénář a režiePhilip Barantini
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleStephen Graham
Vinette Robinson
Jason Flemyng
Ray Panthaki
ProdukceBart Ruspoli
KameraMatthew Lewis
Výroba a distribuce
PremiéraSpojené království 20220107a7. ledna 2022
Česká premiéra20220203a3. února 2022
DistribuceVertigo Films
UFO Distribution
Česká distribuceAerofilms
Tržby1,1 mil. $ (celosvětově)[1]
Bod varu na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bod varu (anglicky Boiling Point) je anglický film z roku 2021 režiséra Philipa Barantiniho podle jeho vlastního scénáře.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Hlavní postavou snímku je šéfkuchař Andy, se kterým strávíme jeden zběsilý večer na place luxusní londýnské restaurace.[2] Andy (Stephen Graham) spěchá do práce, telefonuje se svým synem a nic nestíhá. Po příchodu do práce se setkává s nervózní vedoucí směny, hygienickou kontrolou, bývalým šéfem, který je dnes úspěšnou televizní kuchařskou hvězdou. Ačkoliv většina návštěvníků restaurace v pátek večer nic nepozná, Andymu se v průběhu jedné směny začíná hroutit život i pracovní tým.

Herec Stephen Graham, hlavní postava filmu
Herec Stephen Graham, hlavní postava filmu

Natáčení[editovat | editovat zdroj]

Snímek vznikl jako celovečerní rozšíření krátkého filmu stejného režiséra, film je natočen na jeden záběr. Inspiraci režisér získal při vlastní práci, kdy v průběhu začínající herecké kariéry začínal pracovat v restauracích a dva roky byl šéfkuchařem v luxusní restauraci. Původně bylo naplánováno více natáčecích dní a osm opakování, vzhledem k natáčení v době pandemie covidu-19 štáb rozhodl pouze o čtyřech pokusech, z nichž třetí byl nakonec vybrán pro finální verzi.[2] S ohledem na způsob natáčení neměli herci pevný scénář, pouze dané momenty, ke kterým mají dospět.[2]

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Film byl uveden v celosvětové premiéře na Mezinárodním festivalu v Karlových Varech 23. srpna 2021. Do českých kin jej uvedla společnost Aerofilms 3. února 2022.[3] Kritika chválí herecký přínos Stephena Grahama, který v minulosti hrál v nezávislých britských filmech (This is England), seriálech (Impérium – Mafie v Atlantic City, Gangy z Birminghamu, Severní vody) i hollywoodských produkcích (Piráti z Karibiku, Irčan).[4]

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Stephen Graham Andy
Hannah Walters Emily
Vinette Robinson Carly
Ray Panthaki Freeman
Jason Flemyng Alastair Skye

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Box Office Mojo. Dostupné online. [cit. 2022-10-23].
  2. a b c ŠRAJER, Martin. Personál je na nože, šéfkuchař nestíhá. Film z nóbl restaurace vznikl na jediný záběr. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2022-02-08 [cit. 2022-10-29]. Dostupné online. 
  3. AEROFILMS. Bod varu (distribuční stránka) [online]. Aerofilms, 2022-02-01 [cit. 2022-10-30]. Dostupné online. 
  4. SLADKÝ, Pavel. Recenze: Akčňák z kuchyně. Bod varu dělá z práce šéfkuchaře napínavé drama. Seznam Zprávy [online]. Seznam.cz, 2022-02-06 [cit. 2022-10-29]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]