Božena Rothmayerová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Božena Rothmayerová
Rodné jménoBožena Horneková
Narození20. prosince 1899
Praha-Dejvice
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí15. května 1984 (ve věku 84 let)
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Alma materVysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze
Povolánívýtvarnice, módní návrhářka, designérka, aktivistka za práva žen, učitelka, restaurátorka a textilní výtvarnice
Manžel(ka)Ing. arch. Otto Rothmayer
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Božena Rothmayerová (rozená Horneková, 20. prosince 1899 Praha-Dejvice[1]1984) byla česká výtvarnice, módní návrhářka, designérka, feministka a propagátorka moderního životního stylu, manželka architekta Otto Rothmayera. V době První republiky úzce spolupracovala s Alicí Masarykovou na vytváření současné dámské konfekce, stejně jako interiérových prvků pro rodinu Masarykových.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Praze. Získala učitelské vzdělání a nastoupila jako učitelka rukodělných prací do Velkého Meziříčí. Stále více ale tíhla k módnímu a textilnímu návrhářství.

Navrhovala oděvy, výšivky, prostírání a další potřeby pro domácnost. Od roku 1926 začala spolupracovat s Alicí Masarykovou, dcerou prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka. Výsledkem byly kolekce představené na výstavě Civilizovaná žena konané roku 1929 v Brně. Návrhy se vyznačovaly především častým progresivním užitím kalhot. Posléze se přesunula do Brna.

Rothmayerova vila z roku 1929

Manželství[editovat | editovat zdroj]

21. srpna 1930 se Božena Horneková v Brně vdala se za architekta Otto Rothmayera, žáka slovinského architekta Josipa Plečnika. Ten navrhl rodinnou vilu vystavěnou v letech 1928 až 1929 v Praze-Břevnově. Významným prvkem je napojení domu na verandu a zahradu s bazénem, na jejímž ztvárnění se podílela i Rothmayerová[2]. Díky známosti s Masarykovou byli manželé v jejich rodině několikrát hosty a roku 1930 jim byly svěřeny designové práce v prezidentských sídlech[3]. Otto Rothmayer se podílel na přestavbě a interiérech Pražského hradu, Božena Rothmayerová pak navrhovala téměř veškeré interiérové doplňky, včetně záclon, polštářů, prostírání atd. Její práce byly umístěny kromě Pražského hradu též v lánském zámku či zámku v Topoľčiankách. Zakázky pro Masarykovy výrazně zvedly profesní prestiž obou manželů.

Po roce 1948[editovat | editovat zdroj]

Po převzetí moci ve státě komunistickou stranou v Československu v únoru 1948 a odchodu Alice Masarykové do exilu ve Spojených státech byla práce Otto a Boženy Rothmayerových upozaděna. Božena Rothmayerová nadále pracovala v textilním výtvarnictví, ještě v roce 1970 vycházely její návrhy na domácí tvorbu háčkovaných dekorací. Manžel Otto zemřel roku 1966.

Zemřela v roce 1984.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Encyklopedie dějin města Brna. encyklopedie.brna.cz [online]. 2004 [cit. 2020-12-05]. Dostupné online. 
  2. Rothmayerova vila – novinka na mapě pražských památek
  3. Móda první republiky: Hana Podolská i Božena Rothmayerová. Radio Prague International [online]. 2018-12-26 [cit. 2020-12-05]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]