Božena Fialová-Nevšímalová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
MUDr. Božena Nevšímalová
Rodné jménoBožena Nevšímalová
Narození13. dubna 1885
Plzeň Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí8. července 1957 (ve věku 72 let)
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Národnostčeská
Alma materLékařská fakulta Univerzity Karlovy
Povolánígynekoložka, odborná pedagožka
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Božena Fialová-Nevšímalová (rozená Nevšímalová, pseudonym Lev Mašín, 13. dubna 1885 Plzeň8. července 1955) byla česká lékařka a překladatelka; osmá promovaná doktorka medicíny v Čechách, historicky desátá promovaná česká lékařka.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí a studia[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Plzni[1] do intelektuálně založené rodiny. Otec August Vojtěch Nevšímal byl advokát, spisovatel, libretista a vysokoškolský pedagog, matkou pak feministka, aktivistka a politička Krista Nevšímalová. Po absolvování měšťanské školy začala Božena studovat v Praze na nově otevřeném (1890) prvním soukromém dívčím gymnáziu ve střední Evropě Minerva[2], které zdárně absolvovala. Následně začala studovat medicínu na české lékařské fakultě Karlo-Ferdinandovy univerzity v Praze, posléze přestoupila na českou medicínu. Až do roku 1900 docházely dívky na přednášky na hospitační studium (bez statutu řádné posluchačky); v roce 1900 bylo novým zákonem dívkám umožněno skládat zkoušky za celou dosavadní dobu studia.

Lékařkou[editovat | editovat zdroj]

Promována 19. prosince 1908[3] a stala se tak teprve osmou v Čechách vystudovanou lékařkou, medička Anna Honzáková zde titul získala roku 1902. První dvě Češky, které se staly lékařkami ještě před ní (Bohuslava Kecková a Anna Bayerová), získaly titul doktorky medicíny mimo české území, na univerzitách ve Švýcarsku.

Po odborné průpravě na klinice doktorů Maixnera, Kukuly, Pavlíka a Scherera, dále v České dětské nemocnici, v Ústavu pro choromyslné v Brně, si osvojila všestranné oborové znalosti a okolo období vzniku Československa roku 1918 začala působit jako odborná lékařka v Praze. Již roku 1915vydala vlastní publikaci o neštovicích a dalších nakažlivých chorobách. Provdala se jako Fialová za začala užívat také zdvojené příjmení.

Rovněž byla pod pseudonymem Lev Mašín činná jako překladatelka z řečtiny a francouzštíny, ze které mj. překládala moderní francouzskou lyriku.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Božena Fialová-Nevšímalová zemřela 8. července 1957 ve věku 72 let.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Nevšímalová Božena. is.cuni.cz [online]. [cit. 2023-03-13]. Dostupné online. 
  2. Spolek pro ženské studium r. 1890, který vydržoval školu s názvem Minerva. Začala ve dvou místnostech u kostela sv. Vojtěcha ve Pštrossově ulici s 51 žákyněmi. Zásluhu o vznik měla především Eliška Krásnohorská
  3. Dtto, s. 215, podobizna

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • NEVŠÍMALOVÁ, Božena. Neštovice, úplavice (dysenterie), tyf střevní, cholera asijská. Leschinger, [1915], 51 s. Dostupné online
  • SEKANINA, František. Album representantů všech oborů veřejného života československého. Praha: Umělecké nakladatelství Josef Zeibrdlich, 1927, s. 1063. Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]