Bitva u Deviny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bitva u Deviny
konflikt: Byzantsko-bulharské války
Hyperpyron Michaela VIII. Palaiologa

Trvání17. července 1279
MístoDevina, dnešní město Kotel v Bulharsku
Souřadnice
Výsledekbulharské vítězství
Strany
Bulharská říšeBulharská říše Bulharská říše Byzantská říšeByzantská říše Byzantská říše
Velitelé
Ivajlo Murin
Síla
menší síla než byzantská armáda asi 10 000 mužů
Ztráty
minimální skoro celá armáda

Některá data mohou pocházet z datové položky.

K bitvě u Deviny došlo 17. července roku 1279 u malé pevnosti Devina. Bulharský samozvaný car Ivajlo zde napadl byzantskou armádu, která přišla, aby pomohla caru Ivanu III. Asenovi, kterého Byzanc podporovala.

Původ konfliktu[editovat | editovat zdroj]

V roce 1277 vypuklo v severovýchodním Bulharsku lidové povstání vedené Ivajlem, proti caru Konstantinovi Asenovi, který byl neschopný obnovit zemi po mongolských nájezdech. Byzantský císař Michael VIII. Palailogos chtěl využít nestability Bulharska a prosadit na trůn svého spojence Ivana III. Asena a tak začlenit Bulharsko opět do sféry byzantského vlivu. Ivan III. byl přijat za cara v Tarnovu, zatímco Ivajlo byl v Silistriu obléhán Mongoly.

Bitva[editovat | editovat zdroj]

Nakonec se však podařilo Ivajlovi prorazit mongolským obležením a zamířil s armádou k hlavnímu městu Tarnovu. Ve snaze pomoci svému spojenci poslal císař Michael do Bulharska armádu pod vedením jakéhosi Murína. Ivajlo, který se o tom dozvěděl opustil svůj původní cíl tažení proti Tarnovu a obrátil se proti Byzanci. Oba státy se střetly v bitvě Kotelském průsmyku a i přes byzantskou přesilu Ivajlo drtivě zvítězil, většina byzantské armády byla zničena a zbytek byl zajat.

Důsledky[editovat | editovat zdroj]

Císař po této porážce učinil ještě jeden pokus, poslal 5 000 mužů pod vedením Aprima, avšak tato armáda byla poražena před dosažením Balkánského pohoří Ivajlem. Bez podporu Byzance byl Ivan III. vyhnán do Konstantinopole. Občanská válka v Bulharku pokračovala až do roku 1280, kdy se zde prosadil Jiří I. Terter.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Battle of Devina na anglické Wikipedii.