Beránci a vlci

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Marian Friedl (multiinstrumentalista a hlava celého projektu)

Beránci a vlci jsou osobní vizí moravské world music Mariana Friedla, který je autorem, producentem i režisérem projektu. Jde o šedesáti minutovou attaca suitu vycházející z lidové hudby východní Moravy. Suita obsahuje původní lidové písně v osobitém aranžmá i Friedlovy skladby a tematicky se zabývá průzkumem hranic mezi protiklady. Za album Beránci a vlci byla udělena cena České hudební akademie Anděl 2017 v kategorii folk.

Na realizaci alba Beránci a vlci se podílelo 25 muzikantů z širokého žánrového spektra. Účinkuje zde trio Jitky Šuranské, Ženský sbor z Kudlovic, Sdružení nezávislých jazzmenů (v němž figuruje mj. i slovenský houslista Stano Palúch) a dále frenštátská kapela RukyNaDudy zaměřená na archaické styly hry a hudební nástroje z Beskyd.

Beránci a vlci jsou zinscenováni také v podobě stejnojmenného filmu tvůrčí dvojice Mariana Friedla a Ivo Bystřičana, určeného jako vizuální doprovod živého provedení hudební suity.

Téma projektu[editovat | editovat zdroj]

Průzkumu hranic[ujasnit] je podřízena celková koncepce projektu v mnoha rovinách:

  • převažují zde lidové písně (nebo autorské skladby z východomoravské hudby vycházející) a lokality z východomoravského pohraničí, kde se po staletí setkávaly vlivy kultur západu a východu
  • téma hranic (ohraničení, hraničnosti, překračování hranic atp.) je obsaženo konkrétněji nebo abstraktněji v tématech písní i v tématech doprovodného filmu
  • jednotlivé skladby na sebe navazují téměř bez pauz, hranice mezi nimi jsou nejasné, prolínání scén a záběrů sleduje tutéž koncepci
  • projektu se účastní čtyři různé hudební formace (viz dále), kde se každá pohybuje ve svých vlastních výrazových, zvukových i hráčských hranicích, ale zde se propojují v jeden hlas
  • popírají se hranice hudebních žánrů (folklor, jazz, world music, pop), žánrů filmových (hraný dokument, hudební film, mockument, experimentální film), prostupují se umělecké disciplíny hudby a obrazu (muzikanti stojí před projekcí, jíž částečně cloní a současně jsou jí součástí)

Složení souboru[editovat | editovat zdroj]

Jitka Šuranská Trio[editovat | editovat zdroj]

Jitka Šuranská Trio se věnuje interpretaci lidových písní z Moravy v žánru world music. Zakladatelka tria Jitka Šuranská je od narození v kontaktu s živou písňovou tradicí rodného slováckého regionu. Jako houslistka si osvojila styl lokálních lidových hráčů, který obohatila studiem klasické hudby. Mandolinista Martin Krajíček dokazuje všestrannost svého nástroje i svých dovedností v žánrech jako bluegrass, jazz, funk, klasická hudba, world music aj. Marian Friedl působí jako kontrabasista v řadě různorodých projektů a patří mezi přední znalce a interprety tradiční hudby Beskyd a Javorníků.

Ženský sbor z Kudlovic[editovat | editovat zdroj]

Ženský sbor z Kudlovic zastupuje tradici sborového zpívání na východní Moravě. Funguje od roku 2004, v současné době má deset členek. Zpívá zejména písně z domovského uherskohradišťského Dolňácka a dalších oblastí Slovácka; podílí se na udržování a zachování lidových tradic v obci a blízkém okolí. Od roku 2014 spolupracuje s Jitkou Šuranskou.

RukyNaDudy[editovat | editovat zdroj]

Muzikanti z kapely RukyNaDudy z Frenštátu pod Radhoštěm jsou v kontaktu s tradiční hudbou Beskyd od dětství. Dohromady je po roce 2000 svedl zájem o uchování či obnovení archaických stylů hry a zapomenutých hudebních nástrojů jako koncovka, fujarka, pastýřská píšťala, ochlebky, gajdy, malý cimbál, salašovka, hrkavica ad.

Sdružení nezávislých jazzmenů[editovat | editovat zdroj]

Sdružení nezávislých jazzmenů je zastřešující název pro volné uskupení jazzových muzikantů. Kytarista Rostislav Hus, absolvent Hudební akademie Karola Szymanowského v Katovicích, spolupracuje s řadou interpretů severomoravské a slezské jazzové scény (např. Marian Friedl, Lukáš Mužík, Zbigniew Kaleta, Jedrzej Laciak, Robert Rasz) a je pedagogem ZUŠ Frenštát p/R. Bubeník Michał Wierzgoń, saxofonista Štěpán Flagar a kontrabasista Martin Kocián, absolventi Anton Bruckner Privatuniversität v Linci, jsou dnes etablováni na rakouské jazzové scéně. Společně hrají mj. v projektu Ostrich Quartet či Purple Is The Color; Martin Kocián a Michał Wierzgoń jsou dále doprovodnými hráči rakouské saxofonové legendy Haryho Sokala.

Album[editovat | editovat zdroj]

Pořadí NázevAutor Délka
1. Do hory  lidová (arr.RukyNaDudy) 1:44
2. Išli, Išli  Marian Friedl 3:00
3. Hradiště  lidová (arr. Marian Friedl) 7:21
4. Jedě furman  lidová (arr. Marian Friedl) 4:42
5. Starodávný III  lidová (arr. Marian Friedl) 2:36
6. Aj, starala se  lidová (arr. Marian Friedl) 7:01
7. Lúbí sa ně lúbí  lidová (arr. Marian Friedl) 0:59
8. Kyčera  Marian Friedl 3:46
9. Beskydský chameleon  Marian Friedl 5:26
10. Serenáda  lidová (arr. Marian Friedl) 7:36
11. Labyrint světa  lidová (arr. Marian Friedl) 0:57
12. Beránci a vlci  lidová (arr. Marian Friedl) 6:42
13. Svatební  lidová (arr. Marian Friedl) 5:45
Celková délka:
57:35

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]