Benedikt Sauter

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dom Benedikt Sauter, OSB
Řád svatého Benedikta
Řád svatého Benedikta
opat Emauzského kláštera v Praze
HesloVitam presta puram.
Vykonávané úřady a funkce
Zastávané úřady
  • opat v Emauzích (1885–1908)
Osobní údaje
Datum narození24. srpna 1835
Místo narozeníLangenenslingen,
Württembersko
Datum úmrtí7. června 1908 (ve věku 70 let)
Místo úmrtíklášter Emauzy, Praha,
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Benedikt Sauter (24. srpna 1835 Langenenslingen7. června 1908 Praha[1]) byl německý římskokatolický duchovní, benediktin a v letech 1885-1908 opat pražského Emauzského kláštera. Byl druhým opatem kláštera od jeho předání benediktinské beuronské kongregaci v roce 1880.

Život[editovat | editovat zdroj]

Pocházel z Württemberska v jihozápadním Německu. Vstoupil do benediktinského řádu a kanonický noviciát vykonal v Opatství sv. Petra v Solesmes, kde již tehdy tamní komunita velmi dbala o pěstování gregoriánského chorálu (v čemž pokračuje dodnes). Benedikt se v roce 1880 stal v pražských Emauzích převorem, a o pět let později se stal tamtéž opatem. V klášteře v letech 1880-1885 proběhla přestavba, která dala areálu podobu, kterou si udržel až do 14. února 1945, kdy vyhořel během spojeneckého náletu.

Opat Benedikt usiloval o to, aby se z Emauz stalo centrum liturgického hnutí a ideové obnovy mnišského života. Podporoval rovněž záměr vzniku kláštera sester benediktinek s kostelem sv. Gabriela na Smíchově. Tento kostel s klášterem byl vysvěcen v roce 1891 a od počátku byl provázán s Emauzským klášterem tím, že sloužit bohoslužby do něj docházeli emauzští mniši.

Opat Benedikt Sauter zemřel v roce 1908. V areálu kláštera naň upomíná mozaika sv. Josefa v nadživotní velikosti (s nápisem ITE AD JOSEPH – "Jděte k Josefovi" a stručnou latinskou zmínkou, že mozaika je věnována památce opata Sautera), nacházející se ve středu čelní stěny budovy konventu směrem k Palackého náměstí a řece Vltavě. Dnes tuto mozaiku z části zakrývá mladší budova, ve které sídlí zdravotnické zařízení.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matriční záznam o úmrtí a pohřbu farnosti při kostele Nejsvětější Trojice v Podskalí na Novém Městě pražském

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Předchůdce:
Maurus Wolter
Znak z doby nástupu opat benediktinského kláštera v Emauzích v Praze
Benedikt Sauter
18851908
Znak z doby konce vlády Nástupce:
Alban Schachleiter