Bajamontiův–Deškovićův palác

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bajamontiův–Deškovićův palác
Základní informace
Slohnovorenesance
ArchitektGiovanni Battista Meduna
Poloha
AdresaSplit, ChorvatskoChorvatsko Chorvatsko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bajamontiův–Deškovićův palác (chorvatsky Palača Bajamonti-Dešković) se nachází ve Splitu v Chorvatsku, na náměstí Franja Tuđmana, s č.p. 3. Je kulturní památka, která je evidována v katalogu chorvatských kulturních památek pod číslem Z-5616. Budova odděluje historické jádro Splitu od místní části Veli Varoš.

Novorenesanční palác vznikl podle objednávky Antonia Bajamontiho, lékaře a politika, který zároveň zastával dvakrát post starosty města a patřil k nejváženějším osobnostem Splitu v 19. století. Prostředky na výstavbu reprezentativní budovy získal Antonio díky prodeji nemovitosti v Benátkách u Velkého kanálu. Pozemek odkoupil za 8000 forintů v dražbě. Projekt domu zpracoval Giovanni Battista Meduna. Po svém dokončení v roce 1858 sloužila budova nejen pro potřeby bydlení Bajamontiho, ale také jako budova pošty, umístěn zde byl i soud a městský úřad.

V současné době má stavba roli obytné budovy.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Palača Bajamonti-Dešković na srbochorvatské Wikipedii.

  1. Rat stanara u palači Bajamonti-Dešković: Predstavnik zgrade uzurpira prostor i sanira krov samo nad svojim stanom; Predstavnik: Neki godinama ne plaćaju pričuvu. Slobodna Dalmacija [online]. [cit. 2022-03-04]. Dostupné online. (chorvatsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]