Bělohorská (Praha)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bělohorská
Pohled na ulici směrem od Malovanky na západ
Pohled na ulici směrem od Malovanky na západ
Umístění
StátČeskoČesko Česko
MěstoPraha
Městská částPraha 6
ČtvrťBřevnov, Střešovice
Poloha
Další údaje
Délka4 480 m
Kód ulice443344
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Ulice v městské zástavbě Břevnova, pohled směrem ke Strahovu
Ulice poblíž Břevnovského kláštera
Pohled na ulici poblíž Obory Hvězda, směrem od Vypichu k Bílé Hoře
Ulice v oblasti Malého Břevnova, pohled směrem k Vypichu na východ

Bělohorská je jedna z významných ulic v Praze. Nachází se na Praze 6 a prochází napříč celým katastrálním územím Břevnova a částí Střešovic. Prochází přibližně východozápadním směrem v délce cca 4480 metrů.[1] Tvoří spojnici Malovanky (a nepřímo tak Hradčan) s Bílou Horou.

Trasa ulice[editovat | editovat zdroj]

Začíná na východě křižovatkou s ulicemi Myslbekova a Dlabačov, v místě, kde stávala Strahovská brána, jinak též zvaná Říšská. V této své dolní části až po křižovatku s Patočkovou ulicí má spíše charakter místní obslužné komunikace v husté zástavbě. V křižovatce s Patočkovou ulicí, poblíž Břevnovského kláštera, se k ní připojuje frekventovaný radiální směr silniční dopravy, který dále Bělohorskou pokračuje až k navazující Karlovarské. Ulice končí křižovatkou s ulicí Thurnova, odkud dále plynule pokračuje už jako ulice Karlovarská.

Po celé délce ulice vede tramvajová trať, a to ve zvýšeném tramvajovém pásu v ose komunikace, v dolním úseku rozšířeném ještě o zelený pás se stromořadím. Trať z Malovanky na Vypich byla zprovozněna 1. srpna 1928, prodloužení na Bílou Horu 17. října 1937.

Jednou ze zajímavých staveb v blízkosti ulice je i původní zájezdní hostinec U kaštanu, kde byla roku 1878 založena Českoslovanská sociálně demokratická strana.

Historie a názvy[editovat | editovat zdroj]

Pojmenování se váže k místu jejího směru, Bílé Hoře, a souvisí s opukovými lomy, které zde bývaly a svítily do dálky. Svůj název nese ulice od roku 1906, do té doby se jednalo se o silnici vedoucí směrem na Karlovy Vary a Cheb, nesoucí název Karlovarská. V období let 1940-1945 byla ulice nazývána Říšská silnice, jelikož spojovala Prahu se Třetí říší na západě.

Významné budovy a místa[editovat | editovat zdroj]

Ve směru od Malovanky k Bílé Hoře:

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • LAŠŤOVKA, Marek, LEDVINKA, Václav a kol., Pražský uličník, encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství, 1. díl (A-N), Libri, Praha 1998
  • RUTH, František. Kronika královské Prahy a obcí sousedních. Praha: Pavel Körber, 1903-1904. 1246 s. Dostupné online. Kapitola Bělohorská, s. 33–41. 
  • STEHLÍK, František. Stehlíkův historický a orientační průvodce ulicemi hlavního města Prahy. Praha: Stehlík, 1929. Dostupné online. – heslo Bělohorská silnice, s. 28–29. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]