Axamitova brána

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Axamitova brána
Axamitova brána
Axamitova brána
Údaje o jeskyni
StátČeskoČesko Česko
MístoTmaň, okresBeroun
Zeměpisné souřadnice
Geologievápenec
Datum zpřístupněnívolně přístupná
Přístuppo žlutě značené turistické cestě a naučné stezce "Koukolova hora - Kotýz"
Památkový statussoučást přírodní památky Kotýz
Axamitova brána
Axamitova brána
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Axamitova brána je vápencový skalní útvar v Chráněné krajinné oblasti Český kras, nacházející se cca 1 km západně od Koněpruských jeskyní na území obce Tmaň v národní přírodní památce Kotýz v okrese Beroun ve Středočeském kraji.[1]

Původ jména[editovat | editovat zdroj]

Axamitova brána, pohled do propasti

Skalní brána byla pojmenována po lékaři a archeologovi Janu Axamitovi, který se ve dvacátých letech 20. století podílel na výzkumu tohoto území Českého krasu.[2] Předtím byla nazývána Zlatá vrata,[3] Zlatá díra[zdroj?] či jeskyně Ve Vratech.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o největší přírodní bránu v Českém krasu.[2] Skalní brána, který se nachází na vrchu Kotýz v masívu Zlatý kůň, pravděpodobně vznikla zřícením stropu rozměrné jeskyně, po níž zůstala na východě navazující propast. Dochovaný útvar o rozměrech 6 x 4.5 x 2.5 metru měl původně být ústím této jeskyně. Podle jiné teorie šlo o krasově rozšířenou puklinu v žíle hrubě krystalického čistého kalcitu, tedy o zkrasovatělou hydrotermální korozní dutinu.[2] Otevřený prostor s kolmými stěnami bez stropu má rozměry zhruba 10 krát 13 metrů. Propasťovitá jeskyně Ve Vratech na dně Aksamitovy brány je dlouhá 16 metrů.[2] V jeskyni na lokalitě Axamitovy brány se uskutečnilo několik archeologických výzkumů počínaje rokem 1834 až po rok 1986.[2] Jeskyně Ve Vratech spolu s nedalekou Děravou jeskyní je evidována jako významná archeologická lokalita.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Seznam. Axamitova brána [online]. mapy.cz [cit. 2019-10-06]. Dostupné online. 
  2. a b c d e Aksamitova brána, Jelínkův most, Kotýz – Český kras [online]. [cit. 2019-10-06]. Dostupné online. 
  3. KONEČNÝ, Vratislav. Aksamitova brána je kamenným skvostem Českého krasu. Novinky.cz [online]. Borgis, 2014-11-24 [cit. 2019-10-06]. Dostupné online. 
  4. CHLUPÁČ, Ivo; STEINOVÁ, Marika. Geologické lokality: Kotýz [online]. Praha: Česká geologická služba [cit. 2019-10-06]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]